Четвъртък, 9 Май 2024

Полицията и прокуратурата в Русе с подробности по разследването на тежкото престъпление, извършено снощи в Русе

Полицията и прокуратурата в Русе с подробности по разследването на тежкото престъпление, извършено снощи в Русе
Публикация   17:00     14 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     948

Извършителят е намерен е в автомобил, който ползва, паркиран в същия квартал, починал в резултат на задушаване от газове.

   На брифинг днес в Окръжна прокуратура - Русе, с участието на окръжния прокурор Георги Георгиев, заместник-окръжния прокурор Борислав Велков, наблюдаващ делото и старши комисар Пламен Първанов, директор на ОДМВР – Русе, бяха оповестени подробности по разследването на  извършено снощи в Русе тежко криминално престъпление.

   На 13 декември в 20:15 часа , чрез ЕЕН 112, в ОДМВР – Русе е постъпила информация от майката на 39-годишна жена от Русе за упражнено насилие на работното й място - козметично студио, намиращо се на адрес в русенския кв. „Възраждане“. Незабавно към адреса са изпратени служители на полицията, уведомен е и Центъра за спешна медицинска помощ, откъдето са изпратили линейка. Междувременно на адреса са отишли близки на жената, които са установили, че студиото е заключено и през един от прозорците са видели, че тя лежи в безпомощно състояние, обездвижена на земята. Счупили са едно от стъклата и са влезли в помещението, за да й окажат първа помощ. При разговор с близките си, пристигналите на място полицейски служители и медици тя е уведомила, че спрямо нея е упражнено насилие от мъжа, с когото живее на съпружески начала. Той е румънски гражданин на 46 г., пребиваващ в Република България. Двамата имат две деца – на 10 и 11 години.

   Пострадалата е открита простреляна с огнестрелно оръжие, със значителна кръвозагуба. Тя е откарана в УМБАЛ „Канев“ в Русе, където й е оказана медицинска помощ, претърпяла е операция и се намира в интензивното отделение на медицинското заведение.  

   На мястото на инцидента е пристигнала и дежурна оперативна група на МВР, за извършване на оглед и на всички необходими процесуално-следствени действия, като незабавно е образувано досъдебно производство.   

В резултат на добрата координация и ефективни съвместни действия между областната дирекция и окръжната прокуратура, в рамките на няколко часа извършителят на деянието е установен. Намерен е в автомобил, който ползва, паркиран в същия квартал, починал в резултат на задушаване от газове. В колата е открито незаконно огнестрелно оръжие – пистолет „Макаров“.

До настоящия момент са извършени редица процесуално-следствени действия, разпитани са свидетели, изискана е необходимата информация и са направени справките, които са важни в този етап на разследването. Назначени са няколко експертизи: съдебно-медицинска, балистична и техническа.

    Не са установени данни, за това в извършване на престъплението да е участвало друго лице. Работи се по всички възможни версии, като водещата е свързана с ревностен мотив от страна на 46-годишния мъж, спрямо жената, с която живее на съпружески начала. От извършените проверки в информационните системи на полицията и на прокуратурата не са установени никакви сигнали, подавани от пострадалата, за извършено домашно насилие или друго престъпление от страна на мъжа, с когото живее на съпружески начала. Той не е осъждан на територията на република България. През 2018 г. Окръжна прокуратура в гр. Русе е изпълнила Европейска заповед за арест, издадена от компетентни съдебни органи от Република Румъния, където е бил осъден на ефективно наказание – лишаване от свобода за срок от 6 г. за извършен от него трафик на хора в Италия, от който е пострадала румънска гражданка. След задържането му от полицията тогава, окръжната прокуратура в Русе е внесла искане пред Окръжен съд в Русе, който с решение го е предал на румънските съдебни власти и през 2018 г. той реално е изведен от България, за да изтърпи това наказание. Предстои да бъде изяснено, дали е изтърпял наказанието си и защо се намира на територия на България. Друга заповед за негово издирване и задържане не е имало след това. 

    Работата по разследването на случая продължава под надзора на Окръжна прокуратура – Русе. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още