Понеделник, 29 Април 2024

Акад. Атанас Атанасов: Трбява да се прави разлика между новите генетични техники и ГМО

Акад. Атанас Атанасов: Трбява да се прави разлика между новите генетични техники и ГМО
Публикация   07:06     14 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     444

   Европа, като водещ континент за технологии в света, забрани генно модифицираните организми или т.нар. генното инженерство още през 1998 г. България обаче се оказа най-рестриктивната страна в това отношение. Това каза в ефира на Euronews PrimeTime ученият и ръководител на Съвместния геномен център акад. Атанас Атанасов.

   По думите на акад. Атанасов трябва да се прави разлика между новите генетични техники и ГМО-то, за което важат забраните отпреди десетилетия.

   При генетично модифицираните организми чужд генетичен материал се пренася от един организъм в друг. В случая с растенията това се отнася за признаци, който са свързани с устойчивост към насекоми и хербициди. При новите генетични техники се използва технология, която се взаимства от бактерии и определен генетичен материал разпознава вируса, изпраща специален ензим, който „нарязва“ вируса и го елиминира.

   Използвайки този принцип, само в рамките на десет години учените са напреднали толкова много, че през 2021 г. американската Дженифър Даудна и Еманюел Шарпантие от Франция получиха Нобелова награда, каза още акад. Атанас Атанасов.

   По повод актуалния в Европа дебат за Новите геномни технологии - NGT, които са определени като бъдещето на модерното земеделие и за които вече се подготвя законодателство, поискахме гледната точка на науката у нас в лицето на акад. Атанас Атанасов. Той е ръководител на Съвместния геномен център към СУ и е отдал професионалния си живот на генното инженерство и е един от пионерите на растителната биотехнология в света. Преди време той беше и директор на Института по генно инженерство.

   В Европа има много „за“ и „против“ генния инженеринг, но мнозина още не разбират какво представлява той и често го асоциират с ГМО - Генетично модифицираният организъм (накратко казано разликата е в това, че в ГМО вкарваш друг организъм, докато в НГТ боравиш с генома на дадения организъм, има различни методи, като най-популярният е CRISPR-Cas).

   Дискусиите продължават, казва акад. Атанасов, и за разлика от САЩ и Китай се оказва, че европейците са много по-консервативни. Oт 2018 г. се получи забрана не само за GMO, но и за NGT.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha