ЕК: България може едностранно да реши да не използва отстъпката за внос на руски петрол

ЕК: България може едностранно да реши да не използва отстъпката за внос на руски петрол
Публикация   17:25     13 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     319

   България се ползва от временна отстъпка от общите санкции на ЕС за вноса на руски петрол, която се предвижда да отпадне в края на следващата година. Това заяви днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпрос по публикации, според които нашата страна прави този внос на цени над определения европейски таван.

   България може едностранно да реши да не използва отстъпката, отбеляза говорителят. Таванът на цените за руския петрол не важи за този внос към България и не засяга доставките по море, поясни той. Говорителят посочи, че нашата страна получи отстъпката, за да има сигурност на петролните доставки. Знаем, че в България се обсъжда прекратяването на отстъпката по-рано от предвиденото, добави говорителят, цитиран от БТА.

   Припомняме, че според публикация на Politico от август до октомври тази година  България е внасяла руски суров петрол на цени, по-високи от допустимите. Според изчисленията на мозъчния тръст "Център за изследване на енергията и чистия въздух" (CREA) стойността на доставките се оценява на 640 млн. евро. Парите са отишли в руските енергийни фирми, които плащат данъци, помагащи за пълненето на военната каса на Кремъл.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha