Четвъртък, 9 Май 2024

Празничен концерт под надслов ,,КОЛЕДНА ПРИКАЗКА,, в зала Филхармония!

Празничен концерт под надслов ,,КОЛЕДНА ПРИКАЗКА,, в зала Филхармония!
Публикация   07:36     12 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     421

   Славата на Русе като „най-хоровият град“ не бива да помръква. За поддържането на блясъка от това заслужено в историята на града признание, както винаги до сега, се грижи Хорът на Държавна опера-Русе. В очарователна сътрудничество с един от най-старите български аматьорски хорове – Смесен хор „Железни струни“-Разград, хорът и оркестърът на Русенската опера ще представят любими, познати и по-малко познати коледни песни в оригинални аранжименти на диригента Красен Иванов. Диригент с международно признание, специализант на проф. Ролф Ройтерс във Ваймар и на проф. Генадий Рождественски в московската консерватория „Чайковски“, Красен Иванов отдава своята обич на изкуството на хор „Железни струни“ и подготвя специално за съвместния концерт с русенските оперни хористи и оркестранти атрактивни аранжименти за коледната програма, в която участват и солисти на Русенската опера.

           “Как възникна идеята за този проект?

   В годините, които предхождаха пандемията имахме разговори с моята колега Стелияна Димитрова – Хернани да направим нещо Коледно заедно, но тогава не успяхме.

   По-късно по време на празниците посветени на първия български хор “Янко Мустаков” в град Свищов, се видяхме с директора ви Пламен Бейков, в качеството му на солист на Българска хорова капела “Георги Робев”. Той се изказа доста ласкаво за нашия хор “Железни струни” и предложи да направим нещо съвместно. Тогава се сетих за отколешната ни идея да сътворим концерт заедно със Стелияна Димитрова – Хернани.

    В този проект  аз предложих и свои аранжименти, които се понатрупаха през годините и имах добрата възможност за избор. Това са не само много популярни и обичани от хората по цял свят Коледни песни, включихме в програмата и двама солисти – Нели Петкова и Теодор Петков, както и чисто инструментални творби.

   Така че се оформи един репертоар, който започва още от епохата на Ренесанса, преминава през Предкласиката и Класиката и достига до наши дни. Това са различни творби като настроение и характер!

   Специално за случая направих една разработка – малка сюита, съставена от 5 танца на немския композитор Михаел Преториус. Прибавих и лично неговата Коледна песен – “Една роза разцъфтява”. Тя е много известна в Западна Европа и с нея всъщност откриваме концертната програма. Останалото нека бъде изненада за онези, които ще посетят празничното събитие! –  това сподели маестро Красен Иванов малко преди да дирижира празничния  концерт “Коледна приказка” в Русе.

   Диригент на хора на Русенската опера е Стелияна Димитрова-Хернани.

   В програмата ще вземат участие  и солистите Нели Петкова - сопран и  Теодор Петков - баритон!

   Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com

Тагове : концерт , Коледа , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още