България и още 4 държави искат нова ,,украинска помощ,, за фермерите

България и още 4 държави искат нова ,,украинска помощ,, за фермерите
Публикация   18:48     11 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     203

ГМО и нови геномни техники са различни неща, коментира земеделският министър Кирил Вътев в Брюксел

   България е сред петте държави от Източна Европа, които настояват ЕС да продължи подпомагането на фермерите, които страдат заради агресията на Русия в Украйна.

   Заедно с Полша, Унгария, Словакия и Румъния искаме догодина да има ново еврофинансиране от ЕС за земеделците заради отрицателното въздействие на войната, обяви ресорният министър Кирил Вътев в Брюксел, където участва в заседание на съвета по земеделие.

   Вътев напомни, че пак по настояване на източните държави таванът за т.нар. украинска помощ бе качен 250 000 на 280 000 евро, като срокът за изплащане бе удължен до 20 юни догодина. Едрият български агробизнес се обяви за пълно премахване на лимита и вдигна протести в центъра на София. Министърът не се поддаде  на изкушението да раздава неизпълними популистки обещания и посочи, че никъде другаде фермерите не претендират за субсидии без граници. 

   Министърът каза пред журналисти, че е гласувал с "въздържал се" при обсъждането на европейски правила за новите геномни техники. Но даде да се разбере, че е привърженик на тези авангардни решения. "Науката винаги изпреварва възприятието на обществото.  За съжаление у нас тези нови техники се възприемат като генномодифицирани организми (ГМО). ГМО отдавна са отживелица, новите геномни техники правят чудеса", коментира Кирил Вътев.

   Той посочи, че засега половината страни в ЕС са против и предложението за въвеждане на нормативна уредба за новите геномни техники  за ЕС не е получило необходимата подкрепа, но работата по регламента продължава.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha