Евродепутатите ще приемат препоръки относно психичното здраве и незаразните заболявания

Евродепутатите ще приемат препоръки относно психичното здраве и незаразните заболявания
Публикация   09:08     11 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     250

Смята се, че над 150 милиона европейци живеят с психично заболяване.

В проектодоклада за психичното здраве членовете на ЕП призовават държавите членки да дадат приоритет и да подобрят достъпа до услуги за психично здраве за уязвимите групи, да насърчават инициативи за борба със стигмата, изключването и дискриминацията на хората с психични заболявания и да гарантират, че всички граждани на ЕС имат достъп до качествени и финансово достъпни услуги за психично здраве. Те искат дългосрочна, всеобхватна и интегрирана стратегия на ЕС за психичното здраве въз основа на неотдавнашно съобщение на Комисията.

    Проектопрепоръките относно незаразните болести са съсредоточени върху профилактиката и ранната диагностика (за справяне с основните фактори, които значително увеличават риска от незаразни заболявания и въвеждане на целенасочени здравни проверки на високорисковите лица) и по-тясно сътрудничество между националните здравни органи.

           Контекст

   Незаразните заболявания, като сърдечносъдови заболявания, диабет, затлъстяване, хронични респираторни заболявания, психични разстройства или рак, са отговорни за 80 % от разходите на заболяванията на разходите за здравеопазване на държавите членки на ЕС, и причиняват 90 % от всички смъртни случаи в държавите от ЕС. Смята се, че над 150 милиона европейци живеят с психично заболяване.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha