Сряда, 28 Февруари 2024

Депутатите изненадващо освободиха земеделците от данък върху субсидиите

Депутатите изненадващо освободиха земеделците от данък върху субсидиите
Публикация   18:23     07 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     444

Освободени от данък върху доходите ще са предаващите отпадъци на вторични суровини

    Въпреки че по време на дебатите в комисия предложението бе отхвърлено с аргумент, че мярката ще увеличи дефицита в бюджета с милиони и е дискриминационна, днес депутатите от управляващите формации, заедно с "Възраждане" и БСП приеха земеделците, регистрирани като физически лица, ползващи европейски субсидии, да ползват облекчение, намалявайки данъчната си основа с размера на субсидията. Намалението няма да е повече от 100 хил. лева. Минути след гласуването вносителят на предложението Десислава Танева направи ново предложение, според което мярката ще влезе в сила, ако Европейската комисия се произнесе, че това не е държавна помощ или е съвместима държавна помощ. Преди дни министър Кирил Вътев заяви, че земеделските производители ще получат субсидии от над 3 млрд. лева през 2023 г.

   Промяната е в Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Депутатите гласуват днес частта от данъчните закони, които вече са гледани в бюджетната комисия, след като втората част от заседанието ѝ бе провалено от ГЕРБ и ДПС във вторник, но след това двете формации и Асен Василев се разбраха как да продължи бюджетната процедура.

   Сред другите приети мерки е алтернативен данък за събирачите на гъби и диворастящи растения. Той ще е от 30 лева в месеците, в които извършват дейност. От БСП заявиха, че сега регистрираните по тези дейности са 30 хил. души, а наложеният данък би могъл да ги намали драстично.

   Освободени от данък върху доходите ще са предаващите отпадъци на вторични суровини.

   Бе прието предложението на финансовото министерство за включването на виртуалните валути в група дейности, за които облагаемият доход от чистата печалба да бъде намален с 10%. Идеята е такива доходи да бъдат декларирани.

   След като само "Продължаваме промяната - Демократична България" го подкрепи, не бе прието предложението на финансовото министертво за стимулиране на потребителите да изискват издаването на фискален или системен бон. Предлоението бе за данъчно облекчение за приспадане от общата годишна данъчна основа на 0.5 на сто от платения данък върху добавената стойност, но не повече от 100 лв. месечно, съгласно данните от фискални и системни бонове, регистрирани в Националната агенция за приходите.

   Не бе подкрепено и предложение на БСП хората до 26 години да са освободени от данък върху доходите.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още