Сряда, 28 Февруари 2024

Витрина със старинна коледна украса посреща гостите на Историческия музей в Русе

Витрина със старинна коледна украса посреща гостите на Историческия музей в Русе
Публикация   13:21     05 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     714

    Витрина със старинна коледна украса посреща гостите на Историческия музей в Русе,  представи етнографът Искра Тодорова Тя е подредена с предмети от фонда на Отдел „Етнография" и визуализира промяната в културните модели през различни периоди от време. Най-старите експонати са хартиени играчки от 30-те и 40-те години на ХХ в. Това са образи на балерини, ангелчета и палячовци.

   Материалите за направата им са внесени от Германия и Англия, а изработването се случва в домашна среда, като се е използвала модерната за времето си разтегателна хартия. Във витрината са показани и стъклени играчки от 50-те и 60-те години, от периода на социализма – стъклени топки, камбанки, снежни човеци, звезди, разноцветни висулки. Всички показани артефакти са дарени в годините назад от различни русенски фамилии, които имат съзнание за необходимостта от съхраняване на традицията, свързана с Коледа.

    Модерната визия за украса на коледното дърво се свързва с периода след Освобождението и навлиза у нас под влияние на западните държави. В Германия възникват стъклените играчки, които постепенно започват да се използват и в България. През отделните периоди се използват играчки от различни материали, поставяли се свещички, а в периоди на криза коледните дръвчета се украсяват и с ръчно направени украси – гирлянди от хартия, пуканки, орехи в разноцветни станиоли.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още