Испанското председателство на Съвета на ЕС започна с надежди, че България и Румъния най-после ще влязат в Шенген. До неговия край обаче остава по-малко от месец, а засега окончателно решение няма.

   Днес и утре в Брюксел се провежда последното за годината заседание на министрите по правосъдие и вътрешни работи. В дневния ред е записано, че трябва да обсъдят членството на България и Румъния, но според западни медии изобщо няма да има гласуване по темата.

   По време на разговорите се очаква Европейската комисия да представи нов анализ за състоянието на Шенген. В интервю за Euronews България миналия месец еврокомисарят Илиана Иванова коментира: “За Шенген изпълняваме критериите от 12 години. Тук позицията на Комисията е много ясна и категорична - че напълно се подкрепя. Това е не само право, но и задължение на всяка страна членка да бъде част от Шенгенското пространство.”

   На последния за 2022 г. Съвет на министрите на вътрешните работи - от Австрия настояха за реформи в Шенген.

   Гласувам против разширяването на Шенген с Румъния и България. Мисля, че е грешно система, която не работи, да се разширява на този етап. Имаме над 100 хил. незаконни преминавания на границата в Австрия. От тях 75 хил. не са регистрирани. Това не е ли индикация, че системата не работи в момента?  Герхард Карнер, министър на вътрешните работи на Австрия

   Година по-късно позицията остава непроменена. Освен това Австрия е сред членките, които затегнаха контрола по границите си, като мярка срещу нелегалната миграция.

   А след изборите в Нидерландия миналия месец, приемането на България отново остава под въпрос. Докато партията на премиера Марк Рюте зае третото място по брой гласове, на поста има шанс да го наследи крайнодесният противник на ЕС, Герт Вилдерс.

   Зоната за свободно движение е създадена преди близо 40 години и позволява преминаването от една страна членка към друга без гранични проверки, освен ако възникне конкретна заплаха. Всеки ден повече от 3 млн. европейци прекосяват вътрешните граници на Шенген. Само 4 държави от ЕС - България, Ирландия, Кипър и Румъния, все още не са част от безвизовото пространство.