Събота, 27 Април 2024

Премиерът акад. Николай Денков пое ангажимент да се реши проблемът със замърсяването на въздуха в Русе

Премиерът акад. Николай Денков пое ангажимент да се реши проблемът със замърсяването на въздуха в Русе
Публикация   15:38     03 Дек, 2023 /     Текст и снмки: Румен НИКОЛАЕВ   /     453

В най-скоро време екоминистърът Попов лично ще дойде в Русе да се запознае на място

   Премиерът академик Николай Денков пое ангажимент да се реши проблемът със замърсяването на въздуха в Русе. Той бе посрещнат днес от група граждани, които протестират за чист въздух, по време на церемонията по първа копка на изграждането на магистралата Русе - Велико Търново. 

   "Няма никаква реакция от Министерството на околната среда и водите. Това е недопустимо в правова държава децата ни да дишат този въздух. Направихме протести и ви молим да ни обърнете внимание. Спрете геноцида над град Русе", каза пред премиера Денков Владислава Гарвалова от протестиращите.

   Николай Денков заяви, че е говорил с министъра на околната среда и водите Юлиян Попов, като обясни, че в най-скоро време Попов лично ще дойде в Русе да се запознае на място. 

   По думите му заместник-министърът на околната среда и водите няколко пъти вече е бил в града.

   Премиерът обяви, че се подготвя нова наредба, каквато няма досега в българското законодателство. 
"Тя е свързана с такъв тип замърсявания, които не подлежат директно на санкция. Защото, когато мирише, то може да мирише и от нещо, което не е опасно, което не е във високи концентрации. Част от проблема е, че в момента няма разпоредби, които да могат да се използват в такива конкретни случаи.

   Отново поемам ангажимент да работим заедно с местните власти, за да може да разрешим проблема по някакъв удовлетворителен за хората начин. Но няма лесно решение в момента", каза Денков. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още