Събота, 27 Април 2024

Направиха първа копка на магистралата Русе – Велико Търново

Направиха първа копка на магистралата Русе – Велико Търново
Публикация   14:24     03 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     858

Акад. Николай Денков: Русе е в центъра на магистралите, които планираме с Гърция и Румъния

  Снимки: БНР, Румен НИКОЛАЕВ

    Символична първа копка на автомагистралата Русе – Велико Търново направиха днес на обяд премиерът Николай Денков, министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков, зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, областните управители на Русе Данаил Ковачев и на Велико Търново – Ивайло Здравков, кметът на община Русе Пенчо Милков, председателят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, както и кметове от региона.

   Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков по време на церемонията

   Проектното трасе на бъдещия аутобан е с обща дължина близо 133 км, което е с близо 15 км повече от сегашния път, и е разделено на три участъка: Русе – Бяла, обход на град Бяла и Бяла – Велико Търново.

   Изграждането й ще започне от точка в землището на община Ценово, за която има готов технически проект, завършени отчуждавания и 

За останалата част от автомагистралата тези процедури не са завършени.

   „За осемкилометровия участък, който днес откриваме, проектът е одобрен, издадено е разрешение за строеж. Средства в бюджета са предвидени“, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Андрей Цеков.

   На въпрос кога ще започне реалното строителство след днешната символична първа копка, министърът отговори, че това може да стане още утре. „Въпрос на организация от страна на строителя. Сроковете са фиксирани. Ако времето е меко и хубаво като сега, няма никаква пречка да се изпълняват земни работи. Ако паднат снегове, ще се поднови през пролетта“, каза още министърът.

   Той допълни, че в началото на следващата година ще бъде обявена обществената поръчка и за третия участък от Бяла до Дебелец. „Паралелно с това възлагаме и проектиране на продължението на магистралата от Велико Търново до магистрала „Марица“, а оттам вече със скоростни пътища към граничен пункт „Лесово“ и граничен пункт „Маказа“. Това предстои догодина като проектиране“, посочи министър Цеков.

   Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на инженеринг на Обхода на Бяла, с дължина над 35 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО“.

Стойността на договора е почти 660 426 000 лв. без ДДС.

    На въпрос кога ще е готова магистралата Цеков отговори, че срокът е пет години след издаването на разрешенията за строеж.

   Проектното трасе на автомагистралата е с обща дължина 132,84 км и е разделено на три участъка: Русе - Бяла, обход на град Бяла и Бяла - Велико Търново. Изграждането ѝ ще започне в 7,9-километрова отсечка, която е в землището на община Ценово, област Русе. За нея има готов технически проект, завършени отчуждения и издадено разрешение за строеж. За останалата част от автомагистралата продължава изготвянето на техническите проекти и теренното обезпечаване на трасето.

   Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД "АМ Русе Търново". Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД "Лидер Консулт". Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

   Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ "Русе - Велико Търново" от Русе до Бяла (от 0+400 до км 40+640) и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма "Транспортна свързаност" 2021-2027.

   Автомагистралата "Русе - Велико Търново" ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока прохода "Шипка" и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.

/ЛРМ/



Коментари

  •     NIKOLAY HANDZHIEV 

    НИКОЙ НЕ ПОСОЧЕ ТЕЗИ 7 КИЛОМЕТРА В КАКВА ПОСОКА СА, И КЪДЕ?

Коментирай

   captcha

Прочети още