Неделя, 28 Април 2024

Първа копка на магистралата Русе- Бяла прави в неделя от 12 часа регионалният министър Андрей Цеков /обновена/

Първа копка на магистралата Русе- Бяла прави в неделя от 12 часа регионалният министър Андрей Цеков  /обновена/
Публикация   15:12     01 Дек, 2023 /     Румен Николаев   /     1371

Участие в паметното събитие ще вземат премиерът Денков , зам. министър Димитър Недялков и други официални лица

Първа копка на магистралата Русе- Бяла прави в неделя от 12 часа регионалният министър Андрей Цеков. Информацията потвърдиха за Акцент.БГ от Дирекция "Връзки с обществеността, протокол и международно сътрудничество" на министерството.

  Очаква се в знаменателното за региона, а за страната събитие, участие да вземат министър председателят Николай Денков, както и заместник-министърът на транспорта и съобщенията Димитър Недялков.

   На събитието ще присъстват още зам.-председателят на Народното събрание Росица Кирова, членът на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура" инж. Десислава Паунова, областните управители на Русе и Велико Търново – Данаил Ковачев и Ивайло Здравков, народни представители, кметове от региона, представители на строителя и надзора.

   Церемонията ще се проведе на 1,5 км. от гара Бяла, при км. 40/76 в  посока Ценово, уточниха от Пресцентъра на регионалното министерство.

  Тогава министър Цеков ще даде по- общирна информация, свързана с линейния график на строителство на дългоочаквания път, превърнал се почти в митичен, за стойността на нейното изграждане.

   Първите 7.9  км, които започват да се строят, са част от лот 2 - обход на Бяла. Общата дължина на целия участък от лот 2 е 35,4 км, а 7,9-километровата отсечка е от км 61+140 до км 69+040 и се намира в землищата на с. Ценово и с. Долна Студена, община Ценово, област Русе", информират от АПИ.

  Както вече Акцент.БГ вече писа, най-вероятно активната работа по строителството ще започне през пролетта. През април се очаква  да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла.

    За изпълнител на първия участък - Русе - Бяла, АПИ сключи договор с ДЗЗД "Хемус-16320" с партньори в обединението "Инфра Експерт", шуменската "Автомагистрали Черно море", "Пътинженерингстрой-Т" на Григор Иванов и "Трансконсулт-22".

    Дължината на участъка е около 40 км, срокът за строителството му е над 5 години и 8 месеца, а стойността на подписания договор е 876,5 млн. лв.

   Изпълнител на проектирането и строително-монтажните работи /инженеринг/ на участък 2 Обхода на Бяла, с дължина 35,4 км, на който ще бъде направена първата копка, е ДЗЗД „АМ РУСЕ ТЪРНОВО". Стойността на договора е 660 425 563,84 лв. без ДДС. Строителният надзор е възложен на ДЗЗД „ЛИДЕР КОНСУЛТ". Стойността на договора е 10 823 936,25 лв. без ДДС.

   Проектът за изграждането на лот 1 и 2 от АМ „Русе – Велико Търново" – от Русе до Бяла /от 0+400 до км 40+640/ и за Обхода на Бяла /от км 40+640 до км 76+040/, е включен в програма „Транспортна свързаност" 2021-2027.

   Автомагистралата „Русе - Велико Търново" ще започва от Русе и ще достига до град Дебелец, където трафикът се разделя в посока проход „Шипка" и Прохода на Републиката. Трасето е с автомагистрален габарит с две активни и една аварийна лента за движение в посока, средна разделителна ивица и банкети. Предвидени са необходимите пътни възли и връзки, за да може гражданите от отделните населени места да имат бърз и удобен достъп до трасето на аутобана.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha