,,Маркет линкс,,: Ако изборите за парламент бяха сега, щяха да влязат 5 партии

,,Маркет линкс,,: Ако изборите за парламент бяха сега, щяха да влязат 5 партии
Публикация   13:31     01 Дек, 2023 /     akcent.bg   /     280

Одобрението към Денков е близо три пъти по-голямо от това към Пеевски

    Близо 40% от българите или все още не са решили за кого ще гласуват на парламентарни избори, или изобщо няма да отидат до урните. Това показват данните от проучване на социологическата агенция "Маркет линкс" по поръчка на Би Ти Ви. То е проведено в периода 10 - 19 ноември сред 1014 пълнолетни граждани по метода пряко лично интервю и онлайн анкета.

   Близо една четвърт от участвалите в допитването (23.9%) са заявили, че не са решили за кого ще гласуват. 13.7 на сто пък са обявили, че изобщо няма да се включат във вота.

   ГЕРБ ще са първа политическа сила при парламентарни избори, показват резултатите от проучването. 22.8% от тези, които със сигурност ще гласуват, са обявили, че ще пуснат своя вот за партията на Бойко Борисов. На второ място със 17.4 на сто подкрепа се нарежда "Продължаваме промяната - Демократична България".

    ДПС е трето с 12.5%, а другите сигурни влизащи в бъдещия парламент са "Възраждане" с 11.1% и БСП с 9.1%. До последно няма да се знае дали "Има такъв народ" ще премине 4-процентната бариера, като "Маркет линкс" им дават 3.9% подкрепа. С "не подкрепям никого" ще гласуват 3.6%

   39 на сто от анкетираните са на мнение, че сегашното правителство трябва да продължи работата си. Почти същият резултат (36%) отчита социологическата агенция и за тези, които не искат кабинетът да продължи да съществува.

Доверие към политическите фигури

Президентът Румен Радев остава с най-високо доверие сред политическите фигури в страната. По думите на социолога това обаче се дължи не толкова на нарасналото одобрение към него, а на намаляването на негативното отношение.: bTV

%image2%

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и премиерът Николай Денков са сред фигурите с висока степен на неодобрение.

   Това е второ проучване за електоралните нагласи след местните избори. Преди седмица "Тренд" също даде сигурна победа на ГЕРБ на изборите, но в тяхното проучване "Възраждане" е пред ДПС, а "Има такъв народ" е с над 4% подкрепа.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha