1 декември - Световен ден за борба със спин 2023

 1 декември - Световен ден за борба със спин 2023

   Тази година е 35-ият Световен ден за борба със СПИН. Всяка година на 1 декември светът отбелязва Световния ден за борба със СПИН. Хората по света се обединяват, за да покажат подкрепа на живеещите с ХИВ и да помнят тези, които са починали от болести, свързани със СПИН.

   Основан през 1988 г., Световният ден за борба със СПИН е първият международен ден за глобално здраве. Всяка година агенциите на ООН, правителствата и гражданското общество се обединяват, за да провеждат кампании, свързани с ХИВ.

   Дейностите за повишаване на осведомеността се провеждат по целия свят. Много хора носят червена панделка, универсален символ на осъзнаване, подкрепа и солидарност с хората, живеещи с ХИВ.

   Световният ден за борба със СПИН остава толкова актуален днес, колкото винаги е бил, напомняйки на хората и правителствата, че ХИВ не е изчезнал.

СПИН е довел до около 40 милиона смъртни случая по света, а приблизително 39 милиона души в момента са ХИВ позитивни, което го прави една от най-смъртоносните пандемии в историята.

                                          РЗИ- Русе

          Нашата идея е да продължаваме да информираме обществото, да повишаваме отговорността към индивидуалното и обществено здраве, и  безопасните сексуални  контакти.

  • на 30.11.2023 г. в ПГСАГ,,Пеньо Пенев” от 10.00 до 12.00 часа ще се отбележи деня с организирана съвместна изнесена акция.
  • на 01.12.2023 г. КАБКИС – Русе ще има изнесена акция в МОЛ – Русе, съвместно с БМЧК, за доброволно консултиране и изследване за ХИВ/СПИН от 16.00 до 18.00 часа.
  • в периода на кампанията ще бъдат проведени образователни лекции на тема: ,,СПИН, СПИ и съвременна контрацепция” сред ученици в русенски училища;
  • разпространение на здравно-образователни материали, презервативи и др.
  • в много русенски училища Световният ден за борба със СПИН ще бъде отбелязан  чрез изработване и поставяне на тематични табла, кътове, собствени рисунки, ученически презентации и др.

                                   Как да разбера своя ХИВ - статус?

   Кабинетът за анонимно и безплатно консултиране и изследване (КАБКИС) в РЗИ - Русе се намира на бул. „Придунавски“ №68 и работи всеки делничен ден от 9 до 15 часа. В КАБКИС се извършват също и изследвания за хепатит и сифилис, като откритите инфектирани лица се насочват за лечение в съответните специализирани кабинети. В КАБКИС- Русе за периода 01.01.2023 - 30.09.2023 г. са тествани общо 427 лица.

   Дирекция „ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ”   отдел ,,ПРОФИЛАКТИКА НА БОЛЕСТИТЕ И ПРОМОЦИЯ НА  ЗДРАВЕТО”

Тагове : РЗИ , хиф , спин , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha