БНБ препоръча 10-процентен буфер в Бюджет 2024

БНБ препоръча 10-процентен буфер в Бюджет 2024
Публикация   06:12     29 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     826

Заради прекалено високите разходи спрямо приходите в бюджета инфлацията има предпоставка да расте, вместо да намалява

   Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета, който - ако не се реализират рисковете за задействането му, да бъде разходван през последното тримесечие на 2024 г. Той представи становището на централната банка на заседанието на бюджетната комисия в парламента, на което се обсъжда фискалната рамка за догодина. 

   Управителят на БНБ предупреди, че в сегашния си вариант проектобюджетът за 2024 г. създава предпоставки за дисбаланси в икономиката.

   По думите му, така заложения дефицит е прекалено голям. В най-добрия вариант той трябва да бъде в рамките на 1% през следващата година и нулев до три години, смята той. Радев препоръча "да се направи опит в рамките на 3-годишната бюджетна прогноза да се осигури намялаващ тренд на бюджетния сефицит, също така по отношение на бюджетните разходи - разбира се, говоря за реалните бюджетни разходи. Също така от гледна точка на несигурната среда, в която се намираме, да се заложат допълнителни буфери в бюджета за 2024 година, а също така и в тригодишен хоризонт". Той обърна внимание, че заложеният фискален резерв не отговаря на нормативните изисквания. По разчети е запазено минималното ниво от 4,5 млрд. лева фискален резерв, но това е "ограничение само до размера на т.нар "Сребърен фонд". Трябва да има повече пари в него", посочи Радев, цитиран от БНТ

   Заради прекалено високите разходи спрямо приходите в бюджета инфлацията има предпоставка да расте, вместо да намалява. Така се получава разминаване между провежданата политика от БНБ по отношение на парите и тази на министерството на финансите по отношение на бюджета, коментира още управителят на БНБ.

   Като положителен момент гуверньорът на централната ни банка посочи, че все пак план-сметката е внесена вече в парламента и има шанс да бъде приета до края на годината. Вторият плюс според него е, че има заложени ясни цели, но "все още има недостатък по начина, по който те ще бъдат постигнати".

   От своя страна, министърът на финансите Асен Василев представи параметрите на бюджета за догодина и призова депутатите да разгледат много внимателно капиталовата програма. Той обърна внимание на философията на бюджетната рамка.

  "Няма как да станем богата държава, ако поддържаме работната ръка евтина. Няма нито една държава, която с евтина работна ръка е забогатяла. Начинът да станем развита държава, да настигнем средвоевропейското ниво е чрез инвестиции, които да позволят на нашите работници да защитят по-висока производителност, по-високи заплати", поясни министърът на финансите.

Тагове : БНБ , буфер , бюджет ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha