Сряда, 21 Февруари 2024

584 млрд. евро трябват на Европа, за да модернизира електропреносните си мрежи

584 млрд. евро трябват на Европа, за да модернизира електропреносните си мрежи
Публикация   08:55     28 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     470

Много мрежи са остарели и трябва да се пренасочат от традиционния модел за производство на електроенергия - от големи електроцентрали, захранвани от изкопаеми горива, към вятърна и слънчева енергия

   Европейската комисия е изготвила планове за увеличаване на инвестициите в електропреносните мрежи на ЕС, включващи десетки проекти, предназначени за приоритетен достъп до разрешителни и еврофинансиране.

   ТЕвропа ще трябва да инвестира 584 милиарда евро (637 милиарда долара), за да обнови своите електрически мрежи през настоящото десетилетие, според оценки на ЕС. Много мрежи са остарели и трябва да се пренасочат от традиционния модел за производство на електроенергия - от големи електроцентрали, захранвани от изкопаеми горива, към вятърна и слънчева енергия.

За да даде тласък на инвестициите в мрежата, Комисията ще предложи плана през следващата седмица, според Ройтерс.

В проект, видян от агенцията, се казва, че Брюксел ще предостави статут на "проекти от общ интерес" на 68 електроенергийни проекта, като им предостави достъп до по-бързи разрешителни и определени фондове на ЕС. Десетина от проектите са за съхранение на енергия.

   "Мрежите трябва да се адаптират към по-децентрализирана, цифровизирана и гъвкава електрическа система с милиони слънчеви панели по покривите и местни енергийни общности, споделящи ресурси", се посочва в проектопредложението на ЕК.

   Говорител на Комисията отказа да коментира документа, който може да бъде променен, преди да бъде публикуван.

   Брюксел също така ще работи с инвеститори, регулаторни органи и кредитни агенции, за да улесни мрежовите проекти за осигуряване на заеми, собствен капитал и гаранции, като същевременно проучва нови инструменти за финансиране с Европейската инвестиционна банка.

 
 
 
 
 

 Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha