Виетнамски кандидати за докторанти в Русенския университет обсъждат решаване на проблеми в селското стопанство

Виетнамски кандидати за докторанти в Русенския университет обсъждат решаване на проблеми в селското стопанство
Публикация   16:22     27 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     549

   Двама преподаватели от Виетнам по програма Еразъм+ се срещнаха със своите научни ръководители и преподаватели на разширено научно звено към Аграрно-индустриалния факултет на Русенския университет, за да обсъдят потенциалните теми за техните бъдещи докторантури. Университетът, с който преди седем години е подписано двустранно споразумение, е Нонг Лам в град Хо Ши Мин.

   Нам Куен НГУЕН, който е преподавател в област Възобновяеми енергийни източници, ще работи по темата за проучването на ефекта на фотоволтаиците във Виетнам, а Дий Лам ФАМ – преподавател в област Аграрно инженерство, ще подготви разработка за процеса по производството на какао. Докторантурите ще са в задочна форма с двама ръководители  - ректорът на Русенския университет академик Христо Белоев и Хуи Бих НГУЕН, който е професор във виетнамския Нонг Лам.

   Двамата кандидат-докторанти представиха основни моменти в своите бъдещи разработки и план за действие пред научните си ръководители, заместник-ректора по Учебната работа проф. д-р Пламен Кангалов, заместник-ректора по Развитие, координация и продължаващо обучение, проф. Пламен Даскалов, заместник-ректора по Интернационализация и комуникационна политика и университетски Еразъм+ координатор доц. д-р Десислава Атанасова и преподаватели от катедрите в Аграрно-индустриалния факултет.

   Академик Белоев каза, че и по двете теми Русенският университет има опит. Той подчерта, че следва да се задълбочи сътрудничеството между двата университета в областта на земеделието. Ще се предприемат съвместни дейности, разработване на общи проекти, участие в научни конференции, съвместни публикации в реферирани списания, обмен на преподаватели и студенти.  Именно двамата докторанти са  голяма стъпка в съвместната работа, допълни още акад. Белоев.

   Хуи Бих НГУЕН сподели, че посещава Русенския университет за трети път, като причината за избора му за включване на двамата докторанти е, че във Виетнам всички специалисти в областта на селското стопанство са завършили русенското висше учебно заведение.

   След обсъждането на темите двамата виетнамски преподаватели получиха съвети от своите научни ръководители, които ще им помогнат да изработят конкретни и целесъобразни научни проекти за своите докторантури.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha