При рамка 50 млн. лв., община Русе е подала само 4 проекта на обща стойност 5 905 900 лв. за финансиране от бюджет 2024

При рамка 50 млн. лв., община Русе е подала само 4 проекта
на обща стойност 5 905 900 лв. за финансиране от бюджет 2024
Публикация   17:31     26 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     1213

Община Иваново е подала проекти на обща стойност близо 10 млн. лв. (9 976 300 лв.), пише Велизар Павлов ПП-ДБ

    При рамка 50 млн. лв. (определя се съгласно чл. 108 (4) от Закона за бюджета), община Русе е подала само 4 проекта
на обща стойност 5 905 900 лв. за финансиране от Националния бюджет 2024:
1. „Преустройство и реконструкция на Художествена
галерия - Русе, в т.ч. въвеждане на мерки за енергийна ефективност“ - стойност 3 560,4 хил. лева
2. „Изпълнение на мерки за енергийна ефективност в
публична сграда за административно обслужване в
Община Русе“ - стойност 1 165,5 хил. лева
3. "Изпълнение на мерки за енергийна ефективност и
ремонт на спортен комплекс Ялта" - стойност 780,0 хил. лева
4. "Изпълнение на мерки за енергийна ефективност и
ремонт на спортен комплекс Локомотив" - стойност 400,0 хил. лева. (поне да беше предвидена цялостна реконструкция и модернизация на спортен комплекс Локомотив)
 
   Това пише във фейсбук страницата си Велизар Павлов.
 
  Приемам този списък като липса на идеи и административен капацитет. За сравнение, община Иваново е подала проекти на обща стойност близо 10 млн. лв. (9 976 300 лв.), Перник 35 млн. лв., Габрово 20 млн. лв. и т. н.
 
   Прави впечатление че за над 44 млн. лв. не са подадени проекти. Липсват проекти за финансиране на проекти за проектиране (поглед в бъдещето), основен ремонт и реконструкция на улици и общински пътища, както и за благоустройствени дейности в Русе и населените места от община Русе.
 
    До момента са получени над 800 проекта от 261 от всички 265 общини в страната, които да бъдат включени като приложение в проектобюджета за 2024 г. Това каза министърът на финансите Асен Василев по повод изпратените писма от Министерството на финансите до всички общини за подаване на инвестиционни проекти по приоритети и обекти за целево финансиране от държавния бюджет.

     От Министерството на финансите разясниха, че в програмата за финансиране на инвестиционни проекти на общините има ясно разпределение на проектите между всички 265 общини по критерии, които ще бъдат заложени и в Закона за държавния бъджет за 2024 г. Броят на проектите, които всяка община може да заяви за финансиране със средства от Националната инвестиционна програма, няма да бъде ограничен. В зависимост от категорията на общината са определени максимални прагове на стойностите, в рамките на които следва да са проектите за съответните общини.

   „Всеки кмет може да реши дали иска да ремонтира водопровод, да си оправи улици, паркове, читалища, да строи спортни зали... вие знаете най-добре нуждите на града“, обърна се Василев към кметовете в рамките на форума. И посочи, че всички проекти, които са получени и отговарят на условията, ще бъдат "пуснати към парламента като приложение към бюджета".

    В чл. 108 от Закона за бюджета се уточнява, че министърът на Регионалното развитие и благоустройството сключва с кметовете на общините споразумения, със срок на изпълнение и въвеждане в експлоатация на проектните предложения до 31 декември 2026 г.
 
   Пълен списък на подадените проекти от кметовете и включени в проектобюджет 2024 започва от стр. 178 и може да бъде намерен тук:
 
     Както стана ясно между първо и второ четене на Бюджет 2024, този списък може да бъде допълван.


Коментари

  •     Николай Георгиев 

    Е няма що ! Много ще се повишат доходите с тези инвестиции на масовия и онеправдан данъкоплатец живеещ и плащаш данъците си в Община Русе !

Коментирай

   captcha