Изчезваща българска порода е на път да бъде спасена чрез инициатива на Свинекомплекс Голямо Враново и Тракийски университет

 Изчезваща българска порода  е на път да бъде спасена  чрез инициатива на Свинекомплекс Голямо Враново и  Тракийски университет
Публикация   06:32     25 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     506

След дълги опити са приучени мъжки разплодници и се добива семенен материал

    На 23-24 ноември в Тракийски университет - Стара Загора се проведе международна конференция на тема „Аборигенни домашни  породи Източнобалканска свиня - съкровището на България“

   Конференцията имаше за цел да предостави форум за дискусия и обмяна на практики за опазването на породата. В нея взеха участие представители на научните общности от България, Австрия, Германия, Сърбия.

   Участие в конференцията взеха и представители от Свинекомплекс Голямо Враново. Инициативата за спасяването на породата идва от Вихрен Димитров-член на борда на директорите на дружеството. На посещение в Унгария вижда отношението на унгарците към  тяхната местна порода Мангалицата и колко високо се цени тя. Свързва се с ректора на Тракийския университет -проф. Добри Ярков и заедно с учени от университета и експерти от Изпълнителната агенция по репродукция и селекция на животните (ИАСРЖ) обмислят дейностите по спасяванетона тази ценна  генетика, която в последните години беше засегната сериозно от разпространението на вируса на Африканската чума по свинете до степен, до която в държавата са останали по-малко от 200 животни.

   Вече са факт и първите резултати, разказват от свинекомплекса. След  дълги опити са приучени мъжки разплодници и се добива семенен материал, като по този начин  се извършва контролирано изкуствено осеменяване с цел избягване на близкородствени кръстоски, които водят до ниска продуктивност , смъртност и редица генетични аномалии.

   Проф. Добри Ярков и екипът от Голямо Враново са си поставили за цел и разчитането на генома на Източно Балканската свиня. Това ще спомогне за изясняването за по-нататъшната програма за развитие и репопулация на породата.

   По данни от ИАСРЖ, представени на конференцията са останали около 52 селекционни животни в база на ССА- Средец, 50 в база на ИАСРЖ-Сливен и 25бр. в Кюстендил. Официално породата се води силно застрашена и изчезваща. 2500г. назад има данни за тази порода по нашите земи и към момента сме на крачка от ликвидирането й. В инициативата по спасяването се инвестират много време и средства. Към момента връщането на породата в обичайните и местообитания е много рисковано, поради риска от ново заразяване с Африканска чума.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha