Четвъртък, 9 Май 2024

Тържествен училищен концерт по случай една година от създаване на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата"

Тържествен училищен концерт по случай една  година от създаване на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата
Публикация   06:05     25 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     558

Възпитаници на русенски училища и от гр. Бяла представиха вълнуващо как осмислят свободното си време

    На 23.11.2023 г. от 18:00 часа в Доходното здание се състоя тържествен концерт, с който бе отбелязана годишнина от създаването на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“.

   Учениците от VIII до XII клас от 17 училища в област Русе разкриха красотата на света чрез песента, словото и танца и отправиха послание към обществеността на град Русе – учениците от прогимназиален етап, техните родители и учители, да станат част от положителните социални промени в нашето общество, за да постигнем повече в борбата с дрогата!   

   Водещите от СУПНЕ „Фридрих Шилер“ – Русе представиха забързания свят на технологиите – свят, в който се случва да се подхлъзнем от мнимата си анонимност зад екрана и да изгубим човешкия си облик. Насочиха вниманието на подрастващите, че трябва да намират правилния начин да се изразят и да изпъкнат пред приятелите си. Отбелязаха, че изкушението идва лесно - да посегнат  към забранени и затова примамливи субстанции.

 

 Първото изпълнение бе на вокална група от АЕГ „Гео Милев“, които изпяха песента „Страхотен ден“.

След това ученици от Професионална гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“ – гр. Русе изпълниха танцов етюд „Не на дрогата“.

       Програмата продължи със стихотворението на Димчо Дебелянов „Да се завърнеш в бащината къща“, представено от Денислав Георгиев – ученик от Професионална гимназия по речно корабостроене и корабоплаване. Поставен бе акцент, че животът ни започва в бащината къща и семейството ни е безценно. Затова не бива с лека ръка да  наскърбяваме най-близките си и да рискуваме да ги изгубим заради погрешни и незрели решения.

    Водещите насочиха вниманието на публиката, че българинът през вековете е устоявал и се е съхранил благодарение на своя фолклор. Учениците от СУ „Панайот Волов“ – град Бяла, поздравиха присъстващите със стилизиран фолклорен танц и народни песни.

     Възпитаници на СУ „Йордан Йовков“- Русе изиграха симулиран наказателен процес „Да спрем пътя на дрогата“. Те подтикнаха подрастващите да се замислят как да постъпят, ако попаднат в рискова ситуация, за да избегнат беди. 

   Виктор Стоянов от СУЕЕ „Свети Константин-Кирил Философ“ - Русе потопи публиката в магията на музиката с изпълнение на пиано - етюд от Манфред Шмитц, а веднага след него Мирослава Василева от АЕГ „Гео Милев“ – Русе очарова със съчетание с лента.

   Водещият представи Виктория Маринова от Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“ – гр. Русе, която изпълни песента „За тебе хората говорят“. Веднага след нея клубът за народни танци към Професионална гимназия по строителство, архитектура и геодезия „Пеньо Пенев“- Русе изигра фолклорен танц.

 

 

 

Концертът продължи с ревю–колекция „Червено и черно“ на учениците от Професионална гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ - Русе, чрез което да подтикна младите хора към размисъл да търсят цветовото многообразие на живота, да му се радват, да го съхранят.  

     На сцената бяха изпълнени народни танци от Професионална гимназия по електротехника и електроника „Апостол Арнаудов“ – Русе, както и песен в изпълнение на Кристина Баракова от Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“ – Русе.

     Ученичка от Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов“ – Русе представи песента „Танц с дявола“ и отправи  посланието, че нашият враг не е дяволът или каквото и да е зло божество, а е свободата на избор, свободният избор на хората. 

 С етюд от пиесата „Градски капан“ учениците от  Средно училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“- Русе показаха как, търсейки нови приятелства, жадувайки да се впишат в нова среда, младите хора могат да попаднат в рискови ситуации.

 

Концертът продължи с изпълнение на песента „Заедно“ от вокално трио на МГ „Баба Тонка“ - Русе. Веднага след това учениците от СУ „Васил Левски“- Русе поздравиха публиката с японски рибарски танц.

  Водещите призоваха младите хора да са сплотени и да търсят решения на проблемите, пред които модерният свят ги изправя, само така те ще бъдат неизменно осъзнатите инициатори на позитивни социални промени. Последваха изпълнения на песента „Българка“ от Гергана Ганчева и песента „Гълъбо“ от Мартин Сиромахов ученици при СУ „Христо Ботев“ – Русе.

  Тържественият концерт по повод отбелязване на 1 година от инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ завърши с музикално изпълнение на тъпан и гайда на Кристиян Ненов и Максим Габров от Професионална гимназия по транспорт - Русе.

     На финала на събитието, на сцената излязоха всички участници в концерта и групово изпълниха песента „Заедно“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още