Понеделник, 6 Май 2024

С промените в данъчните закони сме заложили мерки за повишена събираемост, каза министър Асен Василев

С промените в данъчните закони сме заложили мерки за повишена събираемост, каза министър Асен Василев
Публикация   19:23     24 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     417

   С промените в данъчните закони сме заложили мерки за повишена събираемост. Те се налагат, защото по всички данни България има около 30 процента сива икономика. Това коментира пред журналисти в парламента министърът на финансите Асен Василев. Той беше изслушан от Народното събрание относно набирането на проекти от общините, които да бъдат финансирани от бюджета. 

   Депутатите днес приеха на първо четене и поредица от промени в данъчното законодателство. Василев бе категоричен, че предложените промени са оптимални и е добре да бъдат приети от парламента.  "От тази гледна точка ние поддържаме текстовете, които сме предложили и оттам нататък е преценка на парламента кои от тези текстове да приеме", заяви Василев. 

   Философията, която ние залагаме в данъчните закони още от миналата година насам, е да събираме данъците, а не да не ги вдигаме. Единственото увеличение на ставка е данъкът на компании с оборот над 1,5 млрд. лв., което идва по евродиректива, обясни финансовият министър. По думите му всички други ставки са запазени. 

  Относно отсъствието му от пленарна зала при разглеждането на данъчните закони на първо четене, Василев коментира, че днес са се занимавали с приемане на Закона за държавния бюджет в Министерския съвет. На въпрос дали са изяснени  всички въпроси по отношение на план-сметката с партньорите от ГЕРБ-СДС и ДПС, Василев каза, че бюджетът е направен така, че да има максимална прозрачност на капиталовите разходи както от страна на общините, така и на държавните.

   Това ниво на прозрачност  според мен е изключително здравословно, защото то дава възможност на ресорните комисии да влязат в ролята си и всъщност да преценят разходите по целесъобразност, добави министърът. По думите на Василев това ще създаде здравословна среда за разглеждане на бюджета, защото няма да има нищо скрито и парламентът ще има възможност да направи финалната преценка как ще изглежда капиталовата програма на страната. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha