Понеделник, 6 Май 2024

Прокуратурата в Русе ще решава има ли престъпление по 4 жалби до полицията за медиен рекет

Прокуратурата в Русе ще решава има ли престъпление по 4 жалби  до полицията за  медиен рекет
Публикация   09:42     24 Ноемв, 2023 /     Румен Николаев   /     1158

Оставането на сайтът- пришълец на русенския медиен терен показва и морала на онези, които го финансират

   Прокуратурата в Русе ще решава има ли престъпление по 4 жалби  до полицията за  медиен рекет. Това стана ясно, слез като от полицията потвърдиха, че преписка е изпратена през миналата седмица.

  Става въпрос за публикуване на журналистически материал ,,Калните предизборни борби започнаха с привкус на медиен рекет,, на базата на който полицията в Русе се самосезира.

  Направеното разследване в началото е потвърдило че показания на двама ръководители /на фирма и на община/, че собственикът на наскоро появил се сайт от работещ в друга нова е-медия откровено ги е заплащвал с писане на злонамерени статии.

  В единия случай въпросното лице е било протектирано и пратено да помага за "имиджа" на фирмата. При срещата с ръководителя обаче той иска договор за реклама и след като не харесва все пак предложената месечна сума, заявява Тогава те почвам. Нещо, което многократно се случи в публичното пространство.

  Във втория случай лицето е посетило община и е подходил по същия начин. След като му е била отказана исканата от него сума, прищълецът /изяваващият се като журналист по- скоро кампанийно е "работил" на местен терен/ също е постъпил по схемата "Почвам те". И следва поредица от злонамерени писания, които рушат авторитета и името на дружеството.

   След като е било призовано в полицията за обяснения, лицето подписва предупредителен протокол.

  Нооо.... в хода на предизборната кампания срещу него в полицията са подадени две нови жалби за изнудване - този път от представители на една от участващите в изборите партия. Парадоксът е, че жалбоподателите се оказват от същата партия, на която собственикът на обливащият интернет пространството с гнусни публикации е бил PR на национално ниво.

  В полицията отново подписва предупредителен протокол, след което преписката е изпратена в прокуратурата по компетентност.

  Очаква се да се произнесе и да покаже дали ще защити гражданите от набезите на набедени журналисти и дали ще спечели доверието в институцията.

    По данни от адвокат на един от попадналите в полезрението на "новата съвест" публикациите във въпросния сайт, единствено и само не докосват един от участниците в преминалите вече местни избори и за били срещу различни негови опоненти.

   Въпросното лице е подходило по същата схема и към други публични личности в града. Явно те обаче са приели подобни набези като нормални и по един или друг начин са си откупили спокойствието. Дори представители на партии признават, че са си платили по време на кампанията, без да ползват услугите на сайта, който в публичното пространство е наричан с една не особено значеща дума.

  Оставането на сайтът- пришълец на русенския медиен терен показва и морала на онези, които го финансират.

   Реакцията срещу подобни лица и действия на институциите, местните политици в представените в общинския съвет партии и обществеността единствено и само ще покаже до колко Русе е Град на свободния дух или ще продължи да приема престъпни действия като тези като норма на живот!

---------------------------------------------------------------------------------------

Рекетът се отнася до престъпления, извършени чрез изнудване или принуда. Рекетьорът се опитва да получи пари или имущество от друго лице, обикновено чрез сплашване или сила. Терминът обикновено се свързва с организираната престъпност. Законът определя 35 различни престъпления, които представляват рекет в САЩ Списъкът включва хазарт, отвличане, убийства, палежи, търговия с наркотици и подкуп. Осъдените рекетьори могат да изтърпят до 20 години затвор, в допълнение към плащането на глоба до 25 000 долара.

Какво е рекет?

В популярния филм от 2013 г. „Вълкът от Уолстрийт“ героят Джордан Белфорт моли стая, пълна с търговци, да му продаде химикалка. След като всички в стаята се опитват да го нагласят на писалката, един от тях моли Джордан да напише името му, принуждавайки го да поиска писалката. Краткото упражнение завършва с цитирането на важността на „създаването на нужда, когато няма такава, за да се проведе продажба и да се спечели“.

Рекетът работи подобно. Рекетьорите предлагат измамна услуга, за да отстранят проблем, който иначе не би съществувал. Терминът произлиза от думата рекет, престъпна дейност, която изневерява на хората от парите им.

Ключови заведения

  • Рекетът се отнася до престъпления, извършени чрез изнудване или принуда.
  • Рекетът има много форми като кибер изнудване или защитен рекет, когато престъпно образувание заплашва да причини вреда на нечия частна собственост, ако собственикът не заплати такса за защита.
  • През октомври 1970 г. правителството на САЩ въведе Закона за влиянието на рекетите и корумпираните организации за ограничаване на рекета.
  • Чрез RICO прокуратурата може да повдигне обвинение на лице, ако е извършило поне две действия за рекет в рамките на 10-годишен период.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha