Понеделник, 6 Май 2024

Заедно за значимите обществени проблеми само с хора със сърца

Заедно за значимите обществени проблеми само с хора със сърца
Публикация   22:32     23 Ноемв, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     386

Как проблемът с превенцията и борбата с наркотиците обедини всички институции и убягна НЕслучайно на голяма част от медиите

   Няма по-голямо удовлетворение от това, че в работата на  инициираната Кръгла маса по случай 1 година от създаване на инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" участваха всички възможни в Русе и областта институции, имащи професионално отношение към разрастващата се пандемия.

 Няма по-голямо разочарование, че русенските медии с единици изключения, на които изказвам признателност и благодарност, останаха за пореден път глухи към проблема.

  Не зная на какво се дължи, но със сигурност, ако това беше платена публикация, щеше да стигне до техните читатели. Или със сигурност ако бяха снимани наркотрафиканти, интересът щеше да е огромен. Но превантивната дейност е много по-трудна, много по-ангажираща и не така сензационна.

  Обнадежден съм обаче, че въпреки тяхното отсъствие, благодарение на растящата гражданска активност вследствие на едногодишната работа на Инициативата и разбиране за сериозността на вземащата все по-големи размери пандемия,  та среща все по-широка обществена подкрепа от ученици, родители и здравомислещи хора в Русе и региона.

   След като Инициативата бе първа в страната, която разбра сериозността и заработи Заедно да се решава един болезнен за обществото проблем, грозно е медийното пространство да остава празно по причини, които не го оправдават.

 Времето винаги е било най-добрият съдник на това, кой защитава една обществена кауза и кого управляват низки страсти и интереси. Странно е по какви критерии обществените медии определят важността на едно или друго събитие, предвид факта, че всички ние плащаме заплатите им.

  В края на срещата участниците показаха голяма доза оптимизъм относно лиспата на комерсиалност, на кампанийност и приемането на превенцията и борбата с дрогата. Затова и скоро ще покажат резултатите от новата анкета, която по мащаб и участие надмина и националната такава.

   Искам да се присъединя към мнението на зам.- районния прокурор Светослав Великов, на д-р  Светослав Иванов, началник на Отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве,  който каза, че ако Инициативата и общите усилия на всички участници в нея са успели да отклонят дори 5 деца от наркотиците, е оправдан успех. Такава е и нашата визия, такава е и нашата мисия. Сензация няма, но има усилена и смислена работа да се запази живота и здравето на децата.

   Поздравителните адреси от здравния министър, депутати, съд, държавна администрация показаха, че Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата" надхвърли региона и за пореден път получи национална популярност и подкрепа.

  И най-вече- изключителна благодарност на д-р Росица Георгиева, началник на РУО-Русе за ,смело мога да кажа, НЕЗАБРАВИМИЯ концерт в подкрепа на Инициативата, който показа едно прекрасно лице на русенците ученици и техните учители.

  Жалко, че русенските медии, просто като граждани, бяха сериозно заети с други, много по-важни за тях проблеми.

  Ако медиите засега се мерят на лайкове, то работещите в тях се оценяват по критерии, където измерителите са по-трайни и по- обществено задължаващи.

  Единственото, което още мога да кажа, на всички онези, които не намериха време и желание да отразят събитието, събрало сигурно пак за първи път отговорни държавни институции неслужебно, неадминистративно, независимо от причините да не присъстват поне, да намерят обществен проблем и да се посветят на него, да го превърнат в кауза... Със сигурност тогава ще изпитат това удовлетворение, което изпитах аз.

 



Коментари

  •     Елена Димитрова 

    Чудесна инициатива !Поздравления за организаторите! Дано и се надявам да има повече такива! Децата имат нужда да бъдат чути!

Коментирай

   captcha