1 година от създаване на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, получи признание от ангажираните с проблема институции

1 година от създаване на Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, получи признание от ангажираните с проблема институции
Публикация   19:55     23 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     1034

Обществеността и младите в Русе са значително повече информирани за пандемията от дрога, която все повече страдащи и нещастни

    Една година от създаването на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ бе отбелязана днес. На събитието присъстваха редица представители на местната и държавната власт.

   Идеен организатор на инициативата е журналистът и главен редактор на „Акцент.БГ“ Румен Николаев.

   Организаторите доц. д-р Александър Парашкевов, дм, д-р Росица Георгиева и Румен Николаев и техните съмишленици получиха поздравителни адреси от министъра на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков, областния управител на област Русе Данаил Ковачев, народните представители Десислава Атанасова ГЕРБ-СДС и Иван Иванов от БСП за България, съпредседателя на ВМРО-БНД Искрен Веселинов и председателя на Окръжен съд – Русе Николинка Чокоева.

 Според зам. областният управител Георги Георгиев недопускането на разпространение на наркотици особено сред подрастващите трябва да бъде част от общата визия на партньорство между всички институции от държавната и местната власт. „Преди всичко обаче ние възрастните трябва да знаем как да реагираме на този проблем и да дадем категоричен отпор. Преди да даваме съвети и преди да поучаваме младите, самите ние трябва да осъзнаем последствията от тази наркоепидемия, сподели заместник областният управител. „Този проблем не може да бъде неглижиран и не може да се подхожда към него чисто административно, защото колкото и тривиално да звучи, той рефлектира върху развитието на цялото общество.

   Затова и ръководството, и екипът на Областна администрация се стремят да подпомогнат всяка дейност от настоящата инициатива, която вярвам, че има реален положителен ефект върху нагласите на младежите спрямо наркотиците“, допълни Георгиев.

    Не на последно място той посочи, че Румен Николаев и всички участници в инициативата се справят ефективно и демонстрират поведение, което може да ни послужи за пример.

   От своя страна Румен Николаев благодари на всички, които са се включили инициативата. „За една година този болезнен за цялото общество проблем получи гласност и в голяма степен подкрепа от различните институции, родителите и видимо тематиката стана по-близка до хората, които до този момент са смятали, че той никога няма да стигне до тях и не ги засяга“, заяви Николаев.

   Той благодари за изключителната подкрепа от самото начало в инициативата на началника на Регионалното управление на образованието /РУО/ д-р Росица Георгиева,  административният директор на лечебни заведения „Медика“ Алисе Муртезова, русенската организация на Българския червен и по-конкретно на директора на секретариата на областния съвет на БЧК в Русе Антоанета Ябанозова и ръководството на Регионалната здравна инспекция в лицето на доц. д-р Александър Парашкевов, дм и д-р Искра Генева.

    Румен Николаев посочи и безрезервната подкрепа, която инициативата е получила както от ръководството на Община Русе, така и от Общинския младежки дом и Превантивно информационния център /ПИЦ/ към Общинския съвет по наркотични вещества. Инициативата бе подкрепена и от Областната администрация – както от бившия областен управител Анатоли Станев, така и от настоящия Данаил Ковачев.

    Николаев припомни и голяма част от проведените събития, както и как е започнала самата инициатива, като първата среща е била с Младежкия парламент. Важно е да се отбележи, че инициативата не е по проект и не е кампанийна, а постоянно се реализират събития. Резултатите са положителни. В рамките на „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“ за първи път бяха събрани обществените съвети към училищата в региона и родителите също бяха запознати в подробности с темата. В рамките на инициативата се реализираха и редица други събития – като хепънинг с Дивна и Боян Тодорв, като дори по време на предизборната кампания за местните избори някои от кандидатите са поставили въпроса за дрогата. Благодарение на РУО е и провела среща с ученици от 5 и 6 клас в Русе, пред които детайлно са били представени опасностите от дрогата.

  За истинска съпричасност бе представен концертът на Устата по време на предизборната кампания, когато събитието бе под мотото "Бъди свободен", мото на инициативата.  Благодарение на инициативата и на ПИЦ драматичният театър в Търговище представи пред 800 ученици от Русе и региона пиесата на Джордже Кокош „Даскалото е COOL“. Същевременно от Регионалната здравна инспекция редовно провеждат занимателни беседи с ученици, вече съвместно и с представители на ОДМВР.

   Към момента от страна на ПИЦ са в ход и две нови инициативи. Едната е под надслов „SOS Родители“. Тя е в подкрепа и помощ на родителите, които имат съмнения и притеснения спрямо употребата на наркотични вещества от децата им. Активно се работи и по инициативата „Ще успеем заедно“, която пък е насочена към учениците от 3 и 4 клас, като за първи път тя се провежда в ОУ „Никола Обретенов“. Ако тя бъде одобрена, както най-вероятно ще стане, предстои внедряването ѝ и в други русенски училища.

    Според проведено проучване в рамките на инициативата над 7% от учениците в русенско са употребявали наркотици. Подобна анкета в момента отново се проведе участие в нея са взели  близо 5500 ученици и 4500 родители.

   До края на декември се очаква да бъде направен анализ на резлтатите от РЗИ и ТСБ, а на началото на 2024 г.- обявени.

    Партньори на каузата са още Регионалното управление на образованието, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, БЧК – Русе, Областна администрация, Община Русе, Центъра за психично здраве, двете университетски болници „Медика“ и „Канев“, Русенският университет „Ангел Кънчев“, както и други държавни институции и неправителствени организации.

   Своето мнение по въпроса представиха редица експерти и представители на местната и държавната власт. Сред тях бяха заместник-кметовете Енчо Енчев и Димитър Недев, Алисе Муртезова, Антоанета Ябанозова, доц. д-р Александър Парашкевов, дм. и Таня Тончева от РЗИ, Петя Лазарова от РУО, директорът на Общинския младежки дом Красимира Николаева, секретарят на Общинския съвет по наркотични вещества Десислава Лясова, Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит, младежки работници, директорът на Областната дирекция на МВР ст. комисар Пламен Първанов и инспекторите Атанас Караиванов и Свилен Вълев, заместник-районният прокурор Светослав Великов, а също и д-р Светослав Иванов, ръководител  в Центъра за психично здраве.

   Всички се обединиха около това, че най-важното за превенцията на разпространението на дрогата сред децата е обсъждането с тях на опасностите от приема ѝ. Те бяха категорични, че инициативата дава полза.

   По данни на ОДМВР през 2023 година са задържани 7250 грама марихуана, 129 гр. хероин, 823 гр. метамфетамин, 1784 гр. амфетамин, 10 грама кокаин, 42 таблетки екстази и 33 броя растения канабис. Най-разпространен от полусинтетичната дрога е хероинът. 82 са задържаните лица с наркотични вещества през настоящата година.

  От териториалните дирекция на Митницата в Русе представиха данни за различните видове количества наркотични вещества, задържани през годината на границата. Става въпрос за 300 кг. индустриален коноп, който не се използва по предназначение, 300 кг. марихуара и още толкова метаамфетамини.

От



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha