Сряда, 21 Февруари 2024

България и Румъния трябва да са в Шенген, за да запази Европа своята конкурентноспособност

България и Румъния трябва да са в Шенген, за да запази Европа своята конкурентноспособност
Публикация   11:58     23 Ноемв, 2023 /     Текст и снмки: Румен НИКОЛАЕВ   /     770

Забавянето по границите струна на новите собственици на Dacia Duster в Европа по 100 евро по-скъпо, заяви румънският министър на икономиката на Дунав мост при Русе

    Заедно с бизнеса и с двустранните търговски камари днес искаме ясно да заявим, че икономическото развитие и икономическата сигурност на Европа зависят от пълната интеграция на България и Румъния в Шенгенското пространство и в eврозоната. Това заяви министърът на икономиката и индустрията на България Богдан Богданов, който заедно със своя румънски колега - министърът на икoнoмикaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и туpизмa Щефaн-Paду Oпpя, посети ГКПП "Дунав мост". 

             По думите на Богданов, България и Румъния вече са доказали своите предимства. 

   "Доказали сме, че ние тук вече не сме дестинация, в която може да се произвежда на ниска цена, на ниско платена работна ръка, ние сме дестинациите, в които се създават бъдещите иновации на Европа и имаме много примери, които можем да споделим", каза Богданов. 

   Той обясни, че опашките от камиони и затрудненото преминаване на границата пречат на бизнеса. 

"Това е сериозен проблем и за Европа. И ако искаме Европа да запази своята конкурентоспособност, ние трябва да постигнем заветната си цел - България и Румъния да бъдат напълно интегрирани в европейското пространство, нашите бизнеси да бъдат конкурентоспособни и да спомогнем за икономическото развитие на Европа и региона", каза Богданов. 

   По думите му загубите, които търпи бизнесът заради това, че България не е в Шенген, са значителни. 

"Изчакванията в определен период на време само на тежкотоварния трафик са над шест часа. И тъй като идвам от бизнеса - в бизнеса, когато правим анализи, гледаме най-слабото звено в една верига. Няма как Европа да е конкурентоспособна, ако нашите превозвачи и тези милиони камиони, които пресичат нашите граници, изчакват по шест часа да преминат", каза българският икономически министър.

   По думите му при включването на България в Шенген и еврозоната се очаква ръст на брутния вътрешен продукт между три и пет процента. 

   Министърът коментира, че не го притесняват резултатите от изборите в Нидерландия. 

"Това, което е важно за нас, е да покажем икономическия потенциал на нашия регион и тук говорим за икономика, която е в основата на цялостната интеграция в Европа. Надяваме се нашите партньори да видят всички усилия, които България и Румъния са направили през времето", каза Богданов. 

   

   Министърът на икoнoмикaтa, пpeдпpиeмaчecтвoтo и туpизмa на Румъния Щефaн-Paду Oпpя също коментира темата: "Очакваме след две седмици да има положителен вот за двете държави и всички разходи, които търпим като икономически минуси, да се обърнат в полза на двете държави". 

   "Ние губим от конкурентоспособноста. В момента румънската икономика губи 0,5 процента от брутния вътрешен продукт всяка година заради това, че не сме в Шенген. Ще дам и един пример - ние произвеждаме "Дачия Дъстър". В момента всяка една "Дачия", която се купува от европейски гражданин, за това, че чака по границите, е по-скъпа със 100 евро. Всеки европейски гражданин плаща тази цена - не само гражданите на България и Румъния. Нашите приятели казват, че трябва да бъдем добре ориентирани и с околната среда. Някой дали прави сметка на хилядите тонове въглероден двуокис, които се губят всеки ден на границата с Румъния? Едно от решенията е да направим камионите електрически, но най-доброто решение е от тази година да бъдем членове на Шенген", каза румънският министър. 

   Той заяви, че двете държави са изпълнили всички технически изисквания към Европейската комисия, към Европейския парламент.

   "Ние настояваме и сме сигурни, че България и Румъния ще бъдат членове на Шенген. Това са нормалните права, които имаме. Нашите икономики трябва да бъдат конкурентни на всички други икономики в Европейския съюз и така допринасяме за цялата конкурентоспособност на Европейския съюз", заяви Щефaн-Paду Oпpя. 

   Двамата министри участват днес в българо-румънска конференция на тема "Обединена Европа - един път към икономическа сигурност и устойчива интеграция". Форумът се организира в Доходното здание в Русе. 

   Основна тема са загубите за региона и за инвеститорите при отлагане на приемането на двете държави в Шенгенското пространство през погледа на двустранните чуждестранни търговски камари.
Очаква се да бъдат обсъдени още икономическото бъдеще на региона, ключови инфраструктурни проекти, както и добрите практики между бизнеса. На събитието присъстват инвеститори, представители на чуждестранния и местния бизнес, на търговски камари на двете страни, посланиците на двете държави. Сред участниците е и посланикът на Австрия у нас Андреа Икич-Бьом.

   Форумът се организира от Министерството на икономиката и индустрията на България и Министерството на икономиката, предприемачеството и туризма на Румъния. 

Тагове : Шенген , , Дачия ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha