Четвъртък, 9 Май 2024

Кметът Милков работи върху новата структура на общинската администрация, промилите се актуализират от 2 на 3

Кметът Милков работи върху новата структура на общинската администрация, промилите се актуализират от 2 на 3
Публикация   16:05     22 Ноемв, 2023 /     Текст и снмка: Румен НИКОЛАЕВ   /     514

Промените се налагат, тъй като от 2016 година системата е недофинансирана, а по този начин се предполага проблемът да бъде решен

  Спряганите имена в публичното пространство са в графата "слухове" по- скоро. Това заяви днес на пресконференция новят стар кмет Пенчо Милков, участие в която взеха и кметовете на малките населени места в Община Русе.

Милков каза, че промени в структурата и персоналния състав на Община Русе. Според него част от дейностите в ресорите на досегашните му заместници ще бъдат отделени, като даде пример с обществения ред, транспорта, екологията и спорта.

   По думите му промените в момента се подготвят, като те ще бъдат съобщени скоро. Сред общинските съветници вървят коментари, че всъщност това ще бъде начин за гарантиране на мнозинство в местния парламент, за да получава подкрепа общинската администрация.

   Според Милков обаче  промените се налагат и от приоритизиране на определени дейности, както и от желанието да се включат хора с още допълнителна енергия и със способности, които да внесат сила в екипа на Общината. 

  В спешен порядък трябва да се промени размерът на някои местни данъци. Това означава, че ще предстои актуализиране на стойността на данъчните оценки върху промилите /1:1000/.

Данък сгради, който не е коригиран от 2016 г, ще нарастне от 2 на 3 промила. Това би повишило приходите в общинската хазна с близо 4 милиона лева - на 12 230 000 лв. Например за едностайно панелно жилище в кв. „Възраждане“ данъкът на годишна база би се повишил с 33 лв., а такса битови отпадъци – със 7 лв. Отстъпката от 5% за платилите изцяло данъка си върху недвижимите имоти до 30 април остава в сила.

 Такса смет, която в момента е 1,38,  ще се определя в зависимист от районите на жилищата в Русе. В Първа зона или в центъра, таксата ще се запази, но в останалите ще се повиши, тъй като разходите за събиране да еднакви.

"Това е непопулярна тема. Но всяко наше очакване за среда на живот се постига навсякъде с общите усилия на всички хора", каза кметът.

Млков обясни, че е предложил коригирането на местния налог на общинските съветници да се осъвремени размерът на данъка върху недвижимите имоти и таксата за битови отпадъци. Причината е, че разходите надскачат приходите. 

  На въпрос на Акцент.БГ как са реагирали старейшините кметът каза, че с групите, с които е говорил, го подкрепят, без каже с кои.

   Пенчо Милков изброи приоритетите му в новия мандат-  подобряване на средата на живот в общината, сигурността, спокойствието и опазването на обществения ред, подкрепа на младите семейства, повишаване на стандарта на русенци, привличане на инвеститори и осъществяване на европроекти.

   По думите му Общината ще подсили подкрепата си във всички сфери на живота.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha