Германия връща високия ДДС за ресторантите

Германия връща високия ДДС за ресторантите
Публикация   07:19     21 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     294

Картината там е като в България - заведенията си искат намалената ставка, но не спират да качват цените

   Докато българските политици се опитват да угодят на ресторантьорите и люто спорят помежду си, в Германия партиите от управляващата коалиция решиха - край на данъчните реверанси, от 1 януари догодина ДДС за заведенията, намален заради ковид-кризата на 7%, ще се върне на обичайното си ниво от 19 на сто. 

   В Германия, както и в България, в момента текат преговори за бюджета за 2024 г. И също като у нас браншът посреща на нож премахването на ДДС облекчението - въпреки че и там то не изигра ролята си да удържа качването на цените.

   Немските ресторантьори предупреждават, че връщането на високата ставка ще доведе до вълна от фалити и ръст на безбаротицата. Те казват, че ще бъдат тежко ударени от повишаването на ДДС в съчетание с инфлацията и натиска за покачване на заплати в сектора.

   Експертите обаче напомнят, че свалянето на ставката бе реверанс и "извинение" към ресторанти, барове и кафенета, които наистина бяха невинни жертви за ограниченията заради пандемията КОВИД-19. Но сега заведенията се пълнят и няма основания "ковид-мярката" да се продължава.  

   Цените в заведенията в Германия се повишиха значително през последните две години въпреки рязкото сваляне на ДДС от 19 на 7 процента, отбелязва ДПА.

   По данни на германската Федерална статистическа служба "Дестатис през октомври "ресторантьорските услуги" са били с около 20% по-скъпи в сравнение с януари 2021 г.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha