Понеделник, 6 Май 2024

Асен Василев: Ако бюджетът за 2024 година не мине, директно си тръгвам

Асен Василев: Ако бюджетът за 2024 година не мине,  директно си тръгвам
Публикация   20:18     19 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     436

Има две цели на дерогацията - да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените

   „Ако не се справя с Бюджет 2024, директно си отивам“. Това обеща в предаването "120 минути" по bTV финансовият министър Асен Василев.

   „Ако нямаме салдо 3% тази година и не постигнем салдо 3% до година, това означава една основните заявки на кабинета за еврозоната да бъде провалена. Такова нещо ако се случи - аз директно си отивам, но аз лично не вярвам, че ще се случи. Работи много усилено, за да не се случи“, каза Василев.

   Разговорите с партньорите за бюджета са довели до определени компромиси, обяви той.

   Партньорите на ПП-ДБ от партия ГЕРБ са изразили притеснение, че приходната част е била леко завишена и затова се е наложила корекция на сметките в последния момент.

   Василев коментира и премахването на дерогацията за „Лукойл“, което също доведе до напрежение сред партиите, подкрепящи кабинета - ГЕРБ и ДПС.

   „Основната роля на държавата трябва да бъде да премахне монопола на рафинерията „Лукойл“ на българския пазар“, смята той.

    Василев очерта и какво следва.

   „Има две цели на дерогацията - да не отиват парите при Путин и да не се увеличат цените, затова трябваше да е плавно. Намери се решение за двете цели. На първи януари - максимално кратък срок да се ограничи износа за трети страни, и на първи март вече да се спре и ползването на руски петрол за вътрешния пазар“, добави финансовият министър.

   Василев каза, че не може да разкрие откъде е информацията, че рафинерията "Лукойл" се продава, но тя е реална и предоставена на парламентарните групи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha