Понеделник, 29 Април 2024

Валентин Захариев: На ,,Труд,, му предстоят трудни години

Валентин Захариев:  На ,,Труд,, му предстоят трудни години
Публикация   09:31     19 Ноемв, 2023 /     Интервю на Румен НИКОЛАЕВ   /     1027

Бившият собственик на "Кремиковци" е убеден, че русенското предприятие за огнеупори може да прави жълти павета

      Валентин Захариев от две години е собственик на русенския завод за огнеупори "Труд" АД, макар формално да се води единият му син, Петър.

   Бившият собственик на Кремиковци познава много добре възможностите на русенското предприятие, капацитетът му, защото преди време то е било основен доставчик на огнеупори за "Кремиковци".

  Захариев продължава да живее с проблемите на металургията, но и на ТЕЦ-овете и по- конкретно- за Мариците, които са основни клиенти на "Труд" АД.

  Перспективите не са много добри, изхождайки от Зелената сделка, от гледна точка на собственик на фирмата. Но генерално е правилно- по-малко емисии, декарбонизация на средата на околната среда. Това са хубави неща, но трябва да се случват плавно, умерено, за да може такива фирми като нашата и самите Марици да се преструктурират и да си намерят нови пътища на развитие.

  Вярно е, че за това се говори от много време, но като истински българи всички си казват, че това няма да стане, че има много време...но ето, че нещата са сериозни.

  За две години в "Труд"АД се обнови производствената листа, инвестират се допълнително средства. Цели се да се разшири гамата на производство на завода така, че да може да се предлагат изделия на по-голяма част от индустрията в България и извън страната.

  Правят се и плавни опити да се внесат нови производства на площадката в Русе, но все още е рано за споделяне, каза Захариев.

   Понеже паветата станаха много емблематични, за жълтите става въпрос, преди няколко години "Труд" АД направи опит да произвежда такива павета. Какво се случи?

 -  Заводът може да произвежда такива павета. Няколко пъти имах срещи със Столична община в София, но не стигнахме до договореност. През това време започнаха да провеждат разговори със специалисти от БАН, без да зная на какъв етап са и дали са дали резултат.

 Дали Труд ще произведе жълти павета зависи от Столична голяма община.

   Следите отблизо икономическите процеси у нас и в световен мащаб. Предвид прогнозитте, че 2024 г. ще е по-трудна, какви мерки сте предтприели или ще предприемете за вашия бизнес?

  - То това не е отсега. Причините за такава прогноза са много.

  Първо- Европа е в криза- политическа и икономическа. Светът като цяло се променя и то много бързо. От еднополюсен свят сигурно ще се мине на многополюсен. Това не може да не предизвика катаклизми в икономиката. А политиката и икономиката са свързани, които си влияят.

  Смятам, че през следващите 3-4 години ще има значителни промени, но във всички случаи на "Труд" му предстоят трудни години.

  Относно ТЕЦ-овете- доброволно или доброзорно, ще бъдем принудени да преминем на по- екологични процеси за производство на енергия.

   Дори и ТЕЦ- Русе, който е модернизиран, работи с въглища, а съдбата на въгледобива е ясен...

  Сега ако трябва да започнете бизнес, с какво бихте се захванали?

  Пак със същото.... този бизнес познавам най-добре.

   Как смятате от дистанцията на времето и като бивш собственик на най-големият металургичен комбинат у нас "Кремиковци?, имаше ли шанс и сега да работи?

   - Разбира се,това не се случи по много причини.

  Смятам, че отношението на част от институциите към индийския инвеститор Прамод Митал през 2005 г не беше правилно, които доведоха у него до разочарование, което го накара да напусне България.

 Едно дружество като няма собственик, като няма действащ мениджмънт, резултатът е предизвестен. Последният индийски директор напусна за 12 часа, след като е получавал заплахи, в това число и за живота му.

 Ще бъде ли пресилено ако кажем, че държавата затри "Кремиковци"?

 - Да, държавата никога не е обичала "Кремиковци". В металургичната компания работеха 17 500 души, а заедно със семействата прави една внушителна цифра. Всички правителства имаха страх от "Кремиковци"...

И какво накрая, компанията вина във втората фаза на приватизацията и бе нарязана като много други предприятия на скрап?

   - Да, сега няма нищо, една гола поляна е. Това е една площадка с хубава инфраструктура- има ж.п. линия, газ, вода... Кремиковци беше най-големият производител на ел. енергия в Софийска област- 150 mW. Три процента от БВП се формираше от комбината.

  Може ли и трябва ли Кремиковци да се свързва по някакъв начин с Русия?

   -   По никакъв начин. Купували сме руда от Бразилия, Венецуела, въглища от САЩ и от Канада, от Австралия.

   На колко бяха оценени активите на "Кремиковци", когато работеше?

   -   Около един милиард евро... работещ бизнес.

  ------------------------------------------------------------------

    Най-успешната му сделка на роденият на 14.11 1949 г. Валентин Захариев е придобиването на „Kремиковци“ АД за един долар, и продавайки го 7 години по-късно за над 100 милиона долара.

  Регистрираните му участия във фирми са - Интертръст Холдинг, и чрез него в ОЦК, Интер Пайп, Интерлеминд, ССФ, Аква тур 21, Застава ковачница, Финтехмаш, Интерагро,Юрупиън Маринтаим, Горубсо Мадан, Горубсо Рудозем, Стил Комодитис, Стил Дистрибушън, Интер Еър, ТриВижън и др.

Участие във публични компании- Оловно цинков комплекс около 86% на стойност 78 000 000 лв.

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha