Понеделник, 6 Май 2024

Павел Спасов: Овощарите отчитат за 2023 -та нулева реколта по отношение на череши и кайсии в Русенско

Павел Спасов: Овощарите отчитат за 2023 -та  нулева реколта по отношение на череши и кайсии в Русенско
Публикация   16:58     18 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     547

Николай Колев: Необходими са хладилни инсталации, но производителите трудно се сдружават

  Снимка: Николай Колев /вдясно/ и Павел Спасов 

   Проблеми, свързани с директните плащания, с директните плащания, с новите правила по стратегическия план. Това са част от проблемите които поставиха днес на среща със земеделския министър Кирил Вътев по време на изложението на сдружението  "Съюз на дунавските овощари.

  Тази година в региона на Русе имаше много измръзвания, пропаднали площи. Ако производителите от сектор "Плодове и зеленчуци" една година ако нямат реколта, то следващата е изключително тежка и може да не оцелеят. Това каза пред медиите председателят на сдружението Николай Колев.

   Всички видове плодове са включени в de minimis, предвиденият бюджет предполога ставката да е ниска. Всяка стотинка е помощ за производителите.

  Дали има реална възможност овощарите да изградят хладилни камери и складове с държавна подкрепа?

За да се случи това, трябва да има организации на производители със стопанска цел- група от поне 10 души.

 Всякакви други идеи, че държавата ще прави нещо в тази посока, е неработещо. А е необходимо да се изграждат такива съобъжения за заготовка и достегане до пазара.  В противен случай сме неконкурентноспособни, отговори председателят на сдружението на въпрос на Акцент.БГ. Молдова, която е извън ЕС, е изнесла над 50 000 това сливи заради доброто качество на продукта.

  Това обаче да се случи е изключително трудно, призна Колев, като основна причина посочи манталитета на българския производител. Той не допуска все още необходимостта да се съобразява със своите колеги, да прави компромиси, да участва в общи мероприятия по растителна защита и др.

  От друга страна са пречки в административната уредба, които са изключително тежки особено за малките производители, за да се направи такова сдружение.

   Павел Спасов- член на УС на сдружението. Тази година е нулева за насажденията от череши, кайсии... Производителите бяхме компенсирани по Програма за пропаднали площи спрямо разходите и със сигурност още една година секторът ще оцелее благодарение на тази държавна помощ.

  Проблемът с работната ръка е изключително сериозен. Събират се бригади от цялата страна, осигуряват хотел, а ако са работници от трети страни- и храна.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha