Украйнски слънчоглед влиза в България като румънски и хърватски, въпреки че Хърватия не е производител

Украйнски слънчоглед влиза в България като румънски и хърватски, въпреки че Хърватия не е производител
Публикация   15:42     18 Ноемв, 2023 /     Текст и снмки: Румен НИКОЛАЕВ   /     526

Ще се търси вариант за регулиране на рентите по френския модел, каза министър Вътев пред Акцент.БГ

   Над 30 фирми от цяла България участват в шестото поредно изложение „Дунавски овощари“. То се провежда днес в зала ОЗК – Арена, като входът е свободен и всеки посетител може да разгледа специализирана техника, както и да се запознае с новостите при посадъчните материали и препаратите, а също и да закупи фермерска продукция. Организиратор на събитието е Сдружение „Съюз на Дунавските Овощари“ с председател Николай Колев. Инициативата бе открита от министъра на земеделието и храните Кирил Вътев, областния управител Данаил Ковачев и заместник-кметът по комунални дейности на Община Русе Димитър Недев.

   От своя страна министър Вътев пожела на участниците в инициативата високи пазарни резултати, както и да популяризират продуктите и да печелят доверието на потребителите. Той посочи, че регионът е много богат по отношение на потенциала на развитието си и е плодороден, което е предпоставка да се изградят и преработвателни предприятия, които са изключително важни за цялото земеделско производство. Според министъра на земеделието и храните трябва да се прекрати разделението на производители и преработватели, защото от полето до трапезата процесът е един и не бива да бъде разделян. 

   Пред медиите министърът коментира, че е разработена много справедлива методика за разплащане по помощта de minimis, като от 1 декември ще започнат разплащанията. Също така той обяви, че е в ход и прием на документи по Националния план за възстановяване и устойчивост.

   Министър Вътев представи подробности относно необходимостта от доскорошното затваряне на фермерските пазари. Той посочи, че това се е наложило заради факта, че за 20 дни в страната са възникнали 7 огнища на птичи грип. Въпреки че не е опасен за хората, той има потенциал и за пренасяне към тях, защото присъства определен щам. След като обаче за много кратък период ветеринарите лекари са направили над 300 000 проби и те са се оказали отрицателни отново фермерските пазари са били позволени, но със забрана за продажба на живи птици и птичи продукти. До решението за затварянето на фермерските пазари се е стигнало след обсъждане на епизоотичната обстановка с всички епидемиолози, които са били категорични, че струпването на фермери на едно място е предпоставка за разпространение на заразата. Въпреки че вирусът не е опасен за хората, той се предава от тях много лесно.

      Зърнопроизводителите продължават да твърдят, че в страната ни не е спрял вноса на украински пшеница и слънчоглед и то на непазарна основа. Има ли почва това твърдение? На този въпрос на Акцент.БГ министърът заяви, че внос на аграрни продукти от Украйна,  по митнически и официални справки няма. Има внос на слънчоглед, той влиза като румънски. Ние знаем, че е украински, но няма нняма никаква база, на която може да го спрем. Както и да докажем, че е така. Има внос и от Хърватия, а знаем, че Хърватия не е производител на слънчоглед.

 Много трудно е да се регулира пазарът по административен път. Според него е необходимо да се набележат варианти за това как да се преструктурира българското земеделие, така че да бъде устойчиво и успешно в съвременната международна среда. Министър Вътев посочи, че има договорености между двете страни, които се спазват.

   Рентите за земи са стигнали сегашните равнища от стихийното наддаване досега от страна на земеделските производители, основно за зърнопроизводство. Това се е случило без държавна регулация, а сега се налага. Проучваме добрия опит, как във Франция е регулирано. В земеделското министерство функционира консултативен съвет по поземлени отношения, съдето се разисква този въпрос, отговори министър Вътев на въпрос на Акцент.БГ

За необходимостта от намирането на работна ръка в сферата на овощарството министър Вътев сподели, че  това е проблем, който засяга всички сектори на икономиката и обществения живот. Затова се разработва програма за облекчен прием на работници от други страни, отговори земеделският министър ан въпроса на Акцент.БГ.

   Колкото до проблема с поливните площи, то министър Вътев бе категоричен, че разрешителният режим от страна на Басейновите дирекции е много тежък. Експертите от неговото министерство работят с тези от това на околната среда и водите, тъй като до момента са разработени 3 стратегии за поливно земеделие в България, като нито една не е реализирана. Най-важното според него е да се облекчи достъпът на земеделските производители до поливна вода. От 100% поливно земеделие преди повече от 30 години, сега в страната поливните площи са около 0.7%.

   По-късно министърът участва и в дискусия със земеделци от региона, където отново бе повдигнат въпроса с проблемите за работна ръка в бранша.

   Домакинът на събитието Николай Колев посочи, че изложението дава шанс за обмяна на опит и съвместната работа в сектора да продължи напред.  

Областният управител Данаил Ковачев изрази позиция, че събитието се е утвърдило не само като в регионален, но и национален план като място за среща между производителите и крайните потребители, но също така и като форум за обмяна на опит и добри практики в сферата на земеделието. Той посочи, че изложението е сред основните фактори, които ще привлекат вниманието на повече хора към регионалните агропродукти, което от своя страна неминуемо ще повиши тяхната конкурентоспособност.

   Заместник-кметът Димитър Недев пожела успех на форума и разрешаване на предизвикателствата пред сектора. Той посочи и добрата координация между държава, местна власт и бизнес, която води до положителни резултати.

  Пред членовете на сдружението на "Съюз на дунавските овощари" Лъчезара 2005, основен партньор на днешното събитие, представи своята дейност заедно с партньора си "Ауто плюс".



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha