Четвъртък, 22 Февруари 2024

Експерти прогнозират спад в събираемостта и скок на наемите при вдигане на данък сгради

Експерти прогнозират спад в събираемостта и скок на наемите при вдигане на данък сгради
Публикация   06:46     17 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     906

Липсва възможно най-груба и обща оценка на въздействието, подчерта икономистът Адриан Николов от Института за пазарна икономика

   Скокът на местните данъци и такси е "прехвърляне на отговорност от правителството към общините". Това мнение изрази пред БНР Георги Кадиев, бивш депутат, бивш заместник-министър на финансите, както и бивш общински съветник.

   Най-вероятно общините ще вдигнат данъците, ще започнат да събират повече пари и кабинетът ще намали субсидията за тях, прогнозира той.

   Сравнено с други европейски държави, имотните данъци у нас са доста ниски, отбеляза Кадиев. Последното увеличение на данъци в Столичната община е през 2007 г., припомни той.

   Кадиев отправи предложение данък сгради да се увеличи само за второ и последващо жилище, както и за обекти, които попадат в категорията на т.нар. туристически данък.

   "При нашите доходи няма как да увеличите рязко данъка върху сградите и таксата битови отпадъци. Трябва да стане много плавно", смята бившият заместник-министър на финансите. По думите му, "при всички положения ще бъде по-лоша събираемостта, хората ще отлагат това плащане, колкото могат".

   Ако сте държавен служител и ви вдигнат заплатата с 5%, а данъкът скочи с 30%, то цялото увеличение ще бъде изядено само от този данък, даде пример Кадиев.

   Според него повечето от данъчните предложения няма да бъдат приети, а бюджетът, който ще влезе в пленарната зала, ще е много различен от проекта на Министерството на финансите.

   Събираемостта остава сериозен проблем. Общините изпитват дефицит на ресурс, изтъкна той и поясни, че общините имат право да варират в коефициента, който налагат като местен данък.

   "Всеки кмет и всеки общински съвет ще трябва да реши отделно - колко е пределната поносимост към повишаването на данъка."

   Николов нарече "неособено добра практика" прокрадването на нови идеи между общественото обсъждане и представянето на предложенията за данъчни промени – "неща, които не сме виждали досега".

   Като възможен резултат от скока на данък сгради икономистът посочи вдигането на наемите, защото наемодателите биха прехвърлили това увеличение върху наемателите.

   Относно Бюджет 2024 и конфликтните за сглобката идеи Адриан Николов заяви, че голяма част от предложенията са "доста козметични" и "най-вероятно ще има сериозни корекции":

   "И идеята с касовите бележки, и идеята с доносите ще отпадне. Таванът за кешовите плащания също най-вероятно ще срещне много сериозна агресивна реакция".Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha