Четвъртък, 16 Май 2024

Владеенето на местния език остава основен фактор за реализация на пазара на труда

Владеенето на местния език остава основен фактор за реализация на пазара на труда
Публикация   06:39     17 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     373

Владеенето на местния официален език се оказва от решаващо значение за успешното навлизане на пазара на труда и социалната интеграция в България, показва последната прогноза за умения на ОИСР за 2023 година

   Владеенето на местния официален език се оказва от решаващо значение за успешното навлизане на пазара на труда и социалната интеграция в България, показва последната прогноза за умения на ОИСР за 2023 година. Според данните, в страната ни се изисква 52,50 процента владеене на български, в сравнение с 22,43 процента за английския език.

  Процентът на свободните работни места, написани на официалния език на дадена европейска държава, е ясен показател за необходимостта от владеене на местния език. Според диаграмата, базирана на теорията, че рекламите неизбежно изискват познание на езика, владеенето на българския език е основно изискване за 82 процента от обявите за работа в Европейския съюз, пише pixotab.com.

  Английският език, макар и полезен за работа в няколко страни, се оказва по-малко важен, когато става въпрос за намиране на работа в местния контекст. Дори в страни, където английският не е официален, владеенето на него се налага в едва 14 процента от обявите за работа. Това подчертава факта, че местните компании ценят способността на кандидатите да се изразяват на техния език.

   Важно е да се отбележи, че въпреки приоритета на местния език, владеенето на английски все още е високо оценено умение. Според друго проучване, отбелязано в доклада на ОИСР, английският е шестото най-необходимо умение в европейските страни, след способността за адаптиране към промените, работа в екип, използване на компютър, принципи на работа в екип и използване на Microsoft Office.

   Владеенето на българския език се явява критичен фактор за успешната кариера на трудовия пазар в България. Способността да се комуникира ефективно на местния език създава предимство за кандидатите и подчертава важността на културната и езикова интеграция в работната общност.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha