Четвъртък, 9 Май 2024

Ученици изграждат дилърски мрежи за дрога в училищата, райският газ се приема като забавление

Ученици изграждат дилърски мрежи за дрога в училищата, райският газ се приема като забавление
Публикация   15:44     16 Ноемв, 2023 /     Текст и снмки: Румен НИКОЛАЕВ   /     1469

   При неподозирано голям интерес преминаха проведените вчера родителски срещи в МГ "Баба Тонка".

 След участие в първата по рода си среща на всички обществени съвети на училищата в Русе и в областта в аулата на Гимназията с преподаване на английски език "Гео Милев" по идея на Инициативата "Заедно за спасим децата и Русе от дрогата" се ражда и местната инициатива "Бъди информиран родител, спаси детето си от дрогата".

  В сряда вечерта председателят на обществения съвет на Математическата гимназия Милена Пенева представи пред родителите на ученици от 7-ми, 8-ми и 9-ти клас представители на Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата".

   Срещите се проведоха в две части, тъй като аулата на гимназията не успя да събере всички.

   За това, че децата във възрастта между 12 и 16 години са все още с лабилна психика и иват нужда от приятелство, но и от контрол в семейството, говори инициаторът, журналистът Румен Николаев представи накратко направеното от посветилите се на каузата в рамките на инициативата. Именно проведената в 46 училища анкета при 4446 ученици и 3334 родители е потвърдила сериозният проблем, който вече взела размерите на пандемия.

 Обърнато бе сериозно внимание върху необходимостта освен за отлични оценки и висок успех, подителите да следят емоционалното състояние на децета. Безсмислено ще бъдат отличните резултати по убечните дисциплини, ако се окаче, че наркотиците са разрушили здравето и бъдещето на всяко едно дете.

   Николаев подчерта, че Инициативата работи на доброволни начала, не търси финансиране по проекти и че се стреми и е ангажирана целогодишно, а не кампанийно.

  Таня Тончева от РЗИ говори за необходимостта децата да бъдат обгрижвани, като в семейството те трябва да се чувстват важни, дори най-важни, особено когато се забележи възнкнало емоционално неравновесие. Тя обърна внимание върху наблюденията, които е натрупала при срещата с учениците, когато представя и говори пред тях за проблемите, които възникват при употреба на наркотични вещества, злоупотреба с цигари и с алкохол. Стряскаш е фактът, че за повечето от тийнеджърите райският газ е нищо повече от забавление, което знаят къде и как да си набавят.

  Свилен Велев, отговарящ за работата с детската престъпност от Криминална полиция към ОДМВР от своя страна представи друга страскаща информация. За един сравнително кратък период полицаите са открили и са иззели значителни количества синтетична дрога, достатъчна за направа на хиляди дози. Все по-сериозен става проблемът, че ученици вече стават дилъри, продават наркотични вещества на съучениците си, изграждат дилърски мрежи в училищата и на улицата. 

   Секретарят на Превантивно информационният център ПИЦ Десислава Лясова представи възможностите и дейностите, с които експертите могат да бъдат полезни на родителите, както и програмите, които държавата предлага във вразка с превенцията и борбата с дрогата сред подрастващите.

   След срещите стана ясно, че голяма част от родителите да видяли ползват от разговорите по тази наболяла тема и че това ще продължи и с останалата част от рисковите групи, каза Милена Пенева.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още