Вторник, 28 Май 2024

Ръководството на Обалтна администрация представи възможностите на Русенския регион пред германския посланик

Ръководството на Обалтна администрация представи възможностите на Русенския  регион  пред германския посланик
Публикация   09:33     15 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     463

   Развитието на двустранните отношения между България и Германия в сферата на икономиката, образованието и културата обсъдиха областният управител на Русе Данаил Ковачев и неговият заместник Георги Георгиев с извънредния и пълномощен посланик на Федерална Република Германия в София Н. Пр. Ирене Планк. По време на срещата Ковачев представи предимствата на русенския регион и посочи, че направените до момента немски инвестиции в областта насърчават икономиката и гарантират нейния устойчив растеж. Той отбеляза също така, че Германия е сред водещите търговски партньори на страната ни и изрази готовност за съдействие при сътрудничеството между германски и български фирми и институции. Припомняме, че по данни на НСИ износът на България към Германия през 2022 г. се е увеличил с 29.1% спрямо предходната 2021-а и възлиза на малко над 13 млрд. лв. За същия период вносът също бележи ръст с 24.2% и се равнява на над 11.5 млрд. лв. Същевременно за първото полугодие на тази година износът на страната ни към Германия е малко над 8 млрд. лв. „Участието в съвместни проекти и инициативи категорично ще окаже положително влияние върху възможностите за развитие на бизнес тук, а също ще насърчи повече немски фирми да избират да инвестират в областта. Създаването на подобен тип контакти и партньорства категорично открива нови перспективи и за двете страни“, сподели Ковачев и подчерта, че регионът има редица предимства. Сред тях са добрата транспортна свързаност, както и развитата образователна система, част от която е и Средното училище с преподаване на немски език „Фридрих Шилер“. За пореден път бе подчертана ролята на „Дойче шуле“ в подготовката на млади хора, владеещи отлично немския език.

   В рамките на срещата бяха дискутирани въпроси относно влизането на България в Еврозоната, необходимостта от по-скорошно приемане на страната ни в Шенген, както и възможностите за развитие на туризма и реализирането на съвместни културни мероприятия. Не на последно място Ковачев разговаря с посланика на Германия относно предстоящото започване на изграждането на автомагистрала между Русе и Велико Търново, както и построяването на втори мост над река Дунав при Русе.

   По време на посещението си при Ковачев Н. Пр. Ирене Планк бе придружена от ръководителя на отдел „Култура и връзки с медиите“ Дебора Лавал, Мила Илиева от същия отдел, както и от русенката Мариета Волф.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha