Церемония по повод Деня на възпоминание на загиналите български воини и примирието в Първата световна война се проведе в Букурещ

Церемония по повод Деня на възпоминание на загиналите български воини и примирието в Първата световна война се проведе в Букурещ
Публикация   07:40     14 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     329

   Паметта на загиналите в Първата световна война български, немски, френски и румънски войници беше почетена с официална церемония в Букурещ. Посланиците на България Радко Влайков, на Германия Пер Гебауер и на Франция Никола Варнери заедно поднесоха венци пред паметниците на загиналите военни на гробища "Про Патрия" и "Белу". 

   Венци бяха поднесени и от името на президента и правителството на Румъния, от кмета на Букурещ, от Министерството на външните работи, от Министерството на отбраната, от посолствата на Унгария, Италия, Великобритания, Полша, Австрия, Република Молдова. 

   С цветя своето уважение към датата засвидетелстваха и от Мултинационалната дивизия “Юг-Изток”, интегрираните сили на НАТО, Демократичен форум на германците в Румъния, Федерацията на еврейските общности в Румъния, Федерацията на българската общност в Румъния. В отбелязването на Деня на примирието в Първата световна война се включиха и ученици и учители от немски училища и гимназии в румънската столица.

   “За втори път присъствам на тази церемония, но тази година е особено специална за мен, защото България е домакин”, обърна се към гостите посланикът на България в Румъния Радко Влайков и допълни: 

“Европа е мирна, когато сме единни. Мирът е нашата споделена отговорност, която трябва да поддържаме всеки ден. За съжаление нашият европейски дом беше разбит от бруталната руска пълномащабна инвазия в Украйна. Това е най-голямото предизвикателство от Втората световна война, с въздействие далеч отвъд границите на Европа. Това още веднъж ни напомня, че няма нещо по-разрушително и брутално от войната и затова демократичният свят трябва да остане единен”. 

   Дипломатът отбеляза отговорността, която България и Румъния споделят в Черно море заедно с Германия, Франция и други съюзници в НАТО. 

   “Нашите страни работят координирано по инициативи, които ще заздравят отбранителните способности в Черноморския регион. Това е истинско стратегическо партньорство”, подчерта Радко Влайков.

   В края на речта си той изрази надежда взетите от Хамас заложници, включително израелски граждани с български произход, да бъдат освободени и да се приберат у дома при семействата си. “Трябва да положим всякакви усилия, за да предотвратим ескалацията в този регион”, призова дипломатът. 

   Към неговите думи се присъедини посланикът на Германия в Румъния Пер Гебауер. Той определи церемонията като силно послание за мир и изрази надежда, че младите хора, които присъстват на събитието, ще променят бъдещето на човечеството. 

   По време на церемонията протойерей Кирил Синев - свещеникът на българите в Румъния, и Лаврентий Туца - военен свещеник от Министерството на отбраната, произнесоха молитва за упокоение на душите на всички войни, паднали  на бойното поле за вярата и освобождението на отечеството. /БТА/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha