Сряда, 21 Февруари 2024

Три прости правила срещу аквапланинг

Три прости правила срещу аквапланинг
Публикация   05:34     15 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     277

Добрите гуми и разумната скорост намаляват драстично риска. Какво да правите, ако все пак това ви се случи?

   Гумите с добре запазен протектор и дълбоки канали намаляват чувствително риска от аквапланинг. Но дори и те не са стопроцентова застраховка.
        Затова спазвайте няколко прости правила при мокри пътища!

   Първо, намалете. Няма конкретна скорост, която да ви предпази. Но разликата между 85 и 100 километра в час увеличава риска от аквапланинг с близо 40 процента. Разумната политика е да държите под 90 км/ч.

Второ, следете внимателно пътя, не се разсейвайте и бъдете подготвени.

Трето, ако все пак колата поднесе, запазете хладнокръвие. Паническите и прибързани действия са опасни.


аквапланинг, Визия нула


Обикновено можете да познаете аквапланинга още преди поднасянето заради  рязко повишения шум от мотора, когато колелата се въртят без съпротивление.
В този момент всякакви резки движения са опасни. Докато колелата нямат сцепление, няма никакъв смисъл да скачате на спирачките или да навъртате волана. Това само ще влоши нещата, защото не се знае къде и как колелата ще захапят отново.


Аквапланинг, Continental, асистент
   Компании като Continental работят усилено, за да елиминират риска от аквапланинг по пътя към "Визия Нула" - едно бъдеще без никакви фатални инциденти на пътя. Концептуалният аквапланинг асистент на Conti ползва видеокамерите на автомобила, специални сензори в главините и в самите гуми, както и данни от спирачките, за да разбере доста по-рано от шофьора кога водата на пътя става опасна. Очаква се първите такива системи да започнат да се вграждат в нови автомобили още догодина

   Ако само едно от колелата стъпи на сухо и сте навили волана, най-вероятно ще се завъртите. Натискането на спирачките само ще увеличи налягането върху водния слой и ще направи "възглавницата" по-дебела.

   Затова не пипайте още спирачките и дръжте волана изправен. Отпуснете леко газта и изчакайте връщането на сцеплението. Тогава вече започнете да спирате и с умерени движения насочете автомобила в безопасна област от пътя.


аквапланинг, спиране, износени гуми, графика

   Тези тестове за спиране върху мокра настилка, проведени от американския Институт за пътна безопасност, добре показват от какво значение е дълбочината на протектора, ако пътят не е сух

   Правилната маневра зависи от конкретната ситуация, разбира се, но ако запазите присъствие на духа, можете да намалите много щетите. Все пак рискът да се окажете в такава ситуация е в пъти по-малък, ако отметнете двете най-важни неща: ниска скорост и добри гуми.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha