Понеделник, 4 Декември 2023

Състезанието за покупка на жилища в България свърши

Състезанието за покупка на жилища в България свърши
Публикация   04:24     13 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     1073

Ако цените сега изглеждат високи, те в дългосрочен план ще продължат да стават все по-високи, казва Димитър Калайджиев

   Периодът за продажба на един имот се увеличава. Хората обмислят по-внимателно покупките си, а продавачите са склонни на повече отстъпки. Въпреки това все още има време, докато продавачите напълно осъзнаят, че лудата надпревара за покупка на имот в България приключи.

Това мнение изрази брокерът и собственик на агенция за недвижими имоти Димитър Калайджиев.

   Ние сме в растящ пазар от 2013 г. И през 2018 г. хората смятаха, че има имотен балони и той ще се спука, но това не беше така. Тогава ситуацията беше много спокойна. Сега пак с говори, че цените драстично ще паднат – от порядъка на 40%. Това няма как да се случи заради много фактори – труд, материали“, казва Калайджиев.

   Дългосрочни прогнози накъде ще поеме пазарът не се наема да прави, но в едно е сигурен: „ако цените сега изглеждат високи, те в дългосрочен план ще продължат да стават все по-високи“.

Наблюденията на Калайджиев са, че в момента на пазара са хората, които са финансово стабилни и купуват за собствени нужди.

   Най-бедното население се оттегли от пазара, което е много хубаво, защото пазарът няма да се наводни с лоши кредити.“Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha