Четвъртък, 2 Май 2024

Изборът на председател на Общинския съвет- първата сериозна разделителна линия след изборите

Изборът на председател на Общинския съвет- първата сериозна разделителна линия след изборите
Публикация   08:46     12 Ноемв, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1363

Предварителните разговори вещаят втори тур

                                                                                                                                         Борбата е безмилосто жестока,

                                                                                                                                        борбата, както казват, е епична.

                                                                                                                                                                     Н.Й. Вапцаров

    Понеделник ще се окаже важен ден за обществено- политическия живот на Русе, който някога се е смятал за европейски град, сравняван с Виена. 

  Но все повече се вижда, че в един европейски град живеят европейци, а това за сравняването с Виена се дължи на архитектурата, създадена не от русенци. Местните политици все повече наподобяват съвременниците на Алеко, отколкото на европейските партии, изповядваши ценности и политики.

  Пиша това, защото предстои в първия ден от новата седмица избор на председател на общинския съвет. Прогнозите обаче не са добри и вещаят повторен избор.

  Според някои в този понеделник ще има прецедент- няма да бъде избран пирвият сред равните за първи път.

  Дали и колко е важен този пост в работата на общинските съветници, може да бъде повод за друга дискусия. Но със сигурност вече няколко дни се правят всевъзможни совалки на представители на представените в местния парламент политически сили. До момента обаче не се вижда бял дим от комина на Кораба, т.е. няма консенсус кой да оглави старейшините.

  В публичното пространство освен името на  акад. Христо Белоев се върти и това на бившия вече областен управител Анатоли Станев. Идеята на това предложение е било той да обедини партиите от център- дясно.

  Много скоро след това обаче се прибави и това на бившия кмет и депутат Елеонора Николова. 

По неофициална информация ГЕРБ няма да издига свой кандидат, но остава въпросът кое от горните две имена в края на краищата ще подкрепи.

  Ситуацията се усложнява и от намесата на партийните централи. "Възраждане" са изразили, поне до петък, готовност да подкпрепят акад. Белоев, но лидерът им иска да имат свой кандидат.

  Със сигурност ПП-ДБ също ще предложат свой кандидат, най-вероятно това ще е адв. Рена Стефанова.

  За отбелязване е, че патриотите, след сравнително доброто представяне на изборите и на Искрен Веселинов, тяхното решение засега е също да има един кандидат вдясно, който да бъде подкрепен от имащите се за десни партии. Затова и не смятат да издигат свой кандидат.

  В тази ситуация се оказва, че ДПС трябва да направят собствен ход и те също да издигнат един от тримата общински съветници за председател.

  Въпреки че Българинов изказва подкрепа на новия стар кмет Пенчо Милков, вече се говори, че това не е съвсем безкористно. А в същото време проучавето на Алфа рисърч показа, че 57 на сто от неговата листа на балотажа за кмет са подкрепили този на ГЕРБ- Иван Иванов.

  В случая става ясно, че тази непомнена досега ситуация се дължи на разностранните интереси на представителите на политическите сили в парламента.

  Със сигурност няма наивници, които да повярват, че изборът ще стане на база политики, както очакваше новият стар кмет.

  Със сигурност ще е време на уйдурми, пазарлъци и интереси, които едва ли ще кореспондират с тези на малцината, отишли до урните на 29 октомври.

   Законът позволява изборът на председател на Общинския съвет да е таен /едно необяснимо законодателно  недоразумение/, предвид желанието за прозрачни избори и управление.



Коментари

  •     Анализатор 

    Няколко пъти бившата Ел. Неколова,която обърна гръб на избирателите си и ги остави на половината си мандат през 2005-2007 година,заминавайки за София за повече власт и пари,беше избрана за общ. съветник от късопаметните русенци.Днес, тази иска отново да се докопа на висок пост в ръководството на Общинския съвет-Русе.Дебелоочие,нямащо равно на себе си.

  •     Шшшт 

    Иво Пазарджиев да не е отново, че такъв не трябва да е на такъв пост щом лъжесвидетелства в съда по повод случка на 06.01.2022г. заявявайки, че не съм бил задържан, не съм бил хванат за ръцете от полицаи долу на понтона като са ме смъкнали, за да разберат дали съм бил записан в някакъв си списък за участие, и така се вменява, че не е било още тогава осъществено ограничаването ми на свободно предвижване,а едва горе ха кея уж по моя вина. Това е резил. Дори казва да не съм му слагал думи в устата като искам да се запише в протокола каквото казва,а то са неща важни,а уж аз съм ги казал. Хм. Ами не съм го карал да лъже я. Задържането е неправомерно но с лъжите му и на полицаите заповедта уж била законосъобразна,а не е. Ще има продължение...

Коментирай

   captcha