ЕК и ЕЦБ подкрепят България за еврозоната, но без да уточняват дата

ЕК и ЕЦБ подкрепят България за еврозоната, но без да уточняват дата
Публикация   06:40     10 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     646

Асен Василев е получил принципно уверение за членството на България от двете институции

   Европейската комисия и Европейската централна банка (ЕЦБ) са изразили "пълна подкрепа за присъединяването на България към еврозоната". Това става ясно от съобщение на Министерството на финансите след среща на Асен Василев с председателя на Еврогрупата Паскал Донахю, с изпълнителния заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис и с комисаря по икономика Паоло Джентилони и членът на Изпълнителния борд на Европейската централна банка Пиеро Чиполоне.

   В прессъобщението обаче не се уточнява дали цитираните по-горе представители на европейски институции подкрепят България в желанието ѝ да се присъедини към еврозоната на 1 януари 2025 г., или просто я подкрепят по принцип.

  За да стане член на валутния съюз, България трябва да отговаря на набор от технически критерии, но и да има политическа подкрепа – както от Брюксел, така и от ЕЦБ.

  От техническа гледна точка, засега страната не отговаря на критерия за инфлация, която е сред най-високите в Европейския съюз.

  Въпреки това представителите на Министерството на финансите вярват, че европейските органи ще направят компромис за България и ще я допуснат във валутния съюз, макар и с по-висока инфлация.

  На срещата на Еврогрупата през декември България ще представи доклад за напредъка си по въвеждането на еврото. През април или май догодина България ще се запознае и с конвергентния доклад на Европейската централна банка за страната, който е един от основните инструменти при взимане на решение за разширяването на еврозоната.

   Министър Василев е провел и среща с белгийския си колега Винсент Ван Петегем, който ще председателства заседанията на Съвет ЕКОФИН през първото полугодие на 2024 г. С него е обсъден и „календарът, свързан с приемането на България във валутния съюз“.

Тагове : еврозона , ЕК , ЕЦБ ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още