Понеделник, 29 Април 2024

Денков: Съставът на ЦИК трябва да бъде сменен, не отразява реалността

Денков: Съставът на ЦИК трябва да бъде сменен, не отразява реалността
Публикация   12:31     08 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     1030

   Трябва да се търси смяна на състава на Централната избирателна комисия. Той не отразява реалността в момента. Това трябва да го направи Народното събрание. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който днес отговаря на въпроси на граждани и медии на живо на страницата на Министерския съвет във Фейсбук. 

                    Не е нужна смяна на министри в кабинета

Според премиера скандалът с машините преди първия тур на местните избори трябва да бъде изчистен, но смяна на министри, които си вършат професионално работата в момента не стои на дневен ред. Относно смяната на министъра на електронното управление Алексанър Йоловски, Денков заяви: "Министерството на електронното управление си е свършило добре работата. Поискал съм да се направи проверка с ясни индикации защо се е случил проблемът с машините. Тогава ще решим как да действаме". 

               "Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС"

Премиерът коментира и исканата от него оставка на председателя на ДАНС Пламен Тончев. "Председателят на ДАНС прикрива нарушения на закона за класифициране на информацията от неговия заместник. Отделно е свързано с проявяване на политически пристрастия, за което председателят на ДАНС няма право. Мотивите са много сериозни", подчерта Денков.

"Президентът няма никакво право да отказва смяна на председателя на ДАНС, защото той ми пречи да си изпълнявам задълженията, които имам по конституция и закон. Така че той надхвърля правомощията си. Аз трябва да мога да работя с председателя на ДАНС, за да си върша работата. Следващият председател ще бъде съгласуван с него, така че да е човек, който да бъде приемлив. Мотивите за оставката на шефа на ДАНС изобщо не са слаби", каза още Николай Денков.

Той подчерта, че ако стане нещо в сферата на националната сигурност и Радев не освободи шефа на ДАНС, то президентът ще носи отговорност за това. 

              Ще търсим подкрепата за промяна на Конституцията и мнозинство от 2/3

Трябва да работим с всички партии, които подкрепят кабинета. Промените на техните лидери са си техни вътрешни работи и няма какво да ги коментирам. Ще търсим подкрепата за промяна на Конституцията и мнозинство от 2/3. Често виждаме изказвания на други партии и коалиции като че ли те участват в гласуванията в парламента в полза на ПП-ДБ - нека да се разберем, това са гласувания в полза на българския народ, а не в полза на една или друга партия, коментира Денков за вчерашната изненадваща оставка на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ и за това как би работил с движението под директното лидерство на Ахмед Доган. 

             Трябва да бъдат приети данъчните закони

Това, което ще направим през следващите месеци е повишаване качеството на живот, за да искат хората да живеят и да работят в България и да се върнат тук. В последните две години има значително увеличение на социалните разходи, има много сериозен социален пакет, който беше осигурен и ще продължи да се осигурява, има и допълнителни средства за заплати, посочи Денков.

Трябва да бъдат приети данъчните закони, за да може да направим бюджет, който да отчита реално приетите такива. Очаквам бюджета да започне да се обсъжда от другата седмица, добави премиерът. 

         Пенсиите ще скочат с 11% в средата на 2024 г.

На въпрос за актуализацията на пенсиите премиерът посочи, че това се очаква в средата на 2024 г. с около 11%. "Хората получават коледна добавка всеки месец, защото получават увеличението на пенсиите всеки месец", заяви той.

            Само инфлацията ни спъва по пътя към Еврозоната

"Има три основни критерии за влизане в Еврозоната, единственият по който сме извън правилата е инфлацията, която е по-висока отколкото са стриктните изисквания. Но и тук има прецеденти – Хърватия беше приета в Еврозоната без да изпълнява този критерии. България може да изисква един преглед, за да покаже че няма проблем с финансовата стабилност", каза още Денков. 

По отношение на Шенген, това което правим се оценява високо от всичките партньори, посочи премиерът. Имаме сериозно намаление на потока от мигранти. Имаме напредък и по въпроса за върховенството на закона, каза премиерът.

            Премиерът посочи три важни задачи пред Народното събрание през следващите 5 седмици

   "През следващите пет седмици Народното събрание има да изпълни три изключително важни задачи за държавата - да приеме навреме Държавния бюджет за 2024 г., да направи дългоочакваните промени в Конституцията и да приеме правилата и да започне процедурата за избор на новата Антикорупционна комисия. От това как ще бъдат решени тези задачи зависи как ще се развива България през следващите години", каза малко по-късно днес в началото на правителственото заседание премиерът Николай Денков.

   Надявам се днешния отказ на Народното събрание да стартира работа да е момент на слабост, свързан с нуждата на партиите да преосмислят резултатите от изборите и да видят как ще продължат напред. Но действията им през следващите дни ще покажат кои от тях се интересуват от тяснопратийните си интереси и кои от съдбата на България. Надявам се, че те ще намерят правилния начин, за да можем да продължим напред, добави премиерът. 

   Ние, от наша страна, Министерски съвет ще продължи да работи по изпълнението на своите задачи и ангажименти. Например, днес ще приемем актуализирания план за приемане на еврото от 1 януари 2025 г.", каза Денков. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha