Понеделник, 29 Април 2024

Пенчо Милков: Кметският екип ще бъде обявен след приближаване на целите и програмите с групите в общинския съвет

Пенчо Милков: Кметският екип ще бъде обявен след приближаване на целите и програмите с групите в общинския съвет
Публикация   17:25     06 Ноемв, 2023 /     ТЕКСТ И СНИМКА: Румен НИКОЛАЕВ   /     1911

Преизборната кампания, която водих и ръководих, накара хората да изберат човек, който обединява русенци, заяви новият стар кмет в интервю пред Акцент.БГ

     Чeстит втори мандат!

   Ще има ли промени в кметския екип, който, както на всички е ясно, че е съществено  важен? И ако ще има, кога ще бъдат обявени?

- Кметският екип е отговор на решенията, които се вземат от мнозинството, което трябва да се формира. Тази седмица предстоят разговори, така че сега е много рано да се каже. Персонализирането на екипа ще бъде предмет на разговорите, които ще водя с групите в новия общински съвет. Ще се опитам техните идеи от програмите да намерят решение в работата на местния парламент през следващите 4 години. Ще се опитам тяхната експертиза като знания и умения също да намери решение. Твърде рано е да се говори за конкретни имена и промени.

 А за срока- до две седмици трябба да се проведе първата общинска сесия, на която да се закълнете. Предполагам, че в рамките на този срок това трябва да се случи?

-  Започвам разговори от днес...

 Изборният резултат е ясен, активността- също. Призовавахте доста пъти и доста настойчиво русенци да излязат и да гласуват. Виждаме, че това не се получи. Според Вас каква е причината избирателите да се откажат от правото си да избират?

- Многократно се поставя този въпрос. И експертите отговориха- не е нормално това, което се случи- за 4 години се смениха 7 правителства. И това се случва през избори, като гражданите ходиха до изборните урни. Просто избирателите се умориха от непрекъснатото политическо говорене... Много е трудно да отидеш на избори за местна власт, след като депутатите си правиха избори 4-5 пъти и облъчваха с огромно политическо говорене.

  По време на кампанията, на много места срещах изключителна подкрепа, с хиляди хора се срещнах... Много русенци знаеха, че Русе си има кмет и че не е имало нужда от промяна.

  Ако хората имаха порив за промяна, имаше един прекрасен неделен ден, в който можеха да го осъществят . За мен  определящи бяха срещите с хората- това е най-добрата социология...  живият контакт..

   Да, като на футболен мач- каквото и да се коментира, каквито и положения да е имало, важен е резултатът.

- За мен не беше важен само резултатът- важна беше и играта през изминалите вече 4 години и през този месец. През това време като човек и като кмет търсих винаги позитивното отношение към хората, оправдавал съм ги, когато са били груби, но тези обиди, тази вероломност, която хората около кандидатите показаха, тази злост води до едно ненужно разделение между хората в града.

 Преизборната кампания, която водих и ръководих, накара хората да изберат човек, който обединява русенци, който не ги дели на свои и чужди. В крайна сметка резултатът се гради и на това.

Г-н Милков, все повече става ясно, че сериозните и големи проблеми на Русе не са в прерогативите на кмета, защото те са дори повече национални- имам предвид и въздуха, и за тапите в пограничния район. Какви механизми трябва да се намерят, за да се решат националните проблеми, които са на територията на Русе?

- Механизмът е намерен от мен в предния мандат. Това, което обещах, се случи - обърнах погледа на държавата към Русе. Стратегическите обекти "мост" и "магистрала" за Русе бяха обявени за “обекти от национално значение”. Вече е подписано споразумение между Гърция- България и Румъния за моста, за магистралата.

 Отделно средствата в бюджета на община Русе са увеличени многократно. Свършили сме най-важното нещо- обърнали сме погледа на държавата към проблемите на Русе и на русенци.

По отношение на въздуха- през изминалите 4 години не е правено толкова досега.

Още в началото на мандата заработи биофилтърът в “Минамар”, закупени бяха машини за миене на улиците за борба с фините прахови частици /ФПЧ/, вече общината разполага с 4 кладенеца. С разговори и натиск в ТЕЦ Русе се изгради сероочистваща инсталация, закупени бяха три когенератора- всичко това е изключително важно за Русе.

Пет станции, сертифицирани от държавата,  мерят състоянието на въздуха, две от които са за летливи газове от индустрията и са свързани със системата на РИОСВ- Русе

Нето една от тях обаче не е установила превишаване на химически елемент в Русе. ..

Остава въпросът с неприятните миризми, който аз не отричам.  Русе е изключително индустриализиран град. Но аз ще използвам ентусиазма, енергията на хората, за да търсим с кметове на други градове със сходен проблем, с националното сдружение на общините, да се приеме законодателство срещу неприятните миризми.

  Впрочем, този път гласувахте с хартиена бюлетина, въпреки че на изборите преди местните винаги гласувахте с машина, има ли причина за тази промяна?

- Аз съм радетел на машинното гласуване и съм се борил да бъде въведено. Винаги съм гласувал с машина. На предния тур нямаше възможност, както знаете, затова гласувах с бюлетина. Сега също гласувах с бюлетина, тъй като смятам, че процесът трябва да бъде завършен така, както е започнат.

  Новият кмет на Русе ще разполага с един доста добър като цифра бюджет- 250 млн. лв., бих го нарекъл и комфортен. Ще бъде ли достатъчен, за да изпълните вашите програмни намерения?

- Той е най-големият в историята на Русе- удвоен спрямо този, който заварих  2019 г. Да, бюджетът позволява да се продължи мащабната програма за възстановяване на градската среда, да се продължи строителството на големите инфраструктурни проекти, които са започнати през миналия мандат, плувните комплекси в Младежкия парк и в двора на СУ “Васил Левски”, детска градини и доста други обекти.

   Нещата се случват, когато първо си поставяш цели, осигуряваш средства и след това ги изпълняваш. Не може, както по време на кампанията, някои обещаваха на хората неща, които съм организирал и са готови за изпълнение, или пък такива, каквито не можеха да изпълнят.

    Смятам, че след 4 години хората, които са ме подкрепили днес, ще бъдат възнаградени с изпълнени от мен ангажименти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha