Бюджетният дефицит набъбна до 1.4 млрд. лв.

Бюджетният дефицит набъбна до 1.4 млрд. лв.
Публикация   07:30     04 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     484

Само за месец октомври държавата е похарчила с над 600 млн. лв. повече, отколкото е успяла да събере

   Бюджетният дефицит през октомври набъбна до 1.4 млрд. лв., показват предварителните данни на Министерството на финансите. Това означава, че само за месец октомври държавата е похарчила с над 600 млн. лв. повече, отколкото е успяла да събере, като ведомството не уточнява причините за това.

   "Дупката" все още остава далеч от заложените в Закона за бюджета 4.6 млрд. лв. Въпреки това финансовото министерство очаква в последните два месеца от годината това число да бъде достигнато и бюджетното салдо да достигне планирания дефицит от 2.5% от БВП“.

   Това говори, че в оставащите два месеца, по традиция, ще се случи и по-същественото харчене за годината. Очакванията са този или следващия месец правителството да изтегли и нов дълг на международните пазари, с който да покрие разходите, за които не стигат постъпленията.

   Общо приходите към октомври достигат 53.4 млрд. лв. Изпълнението им е на близо 77% от заложеното в бюджета. Според разчетите на финансовото ведомство данъчните приходи растат с 11.6% и са с 4.4 млрд. лв. над тези за същия период на миналата година. Постъпленията от европейските фондове обаче са с 1.2 млрд. лв. по-малко.

   Разходите към октомври пък достигат 54.8 млрд. лв. и растат с около 9% прямо същия период на миналата година. Изменението пък се дължи основно на разходите за пенсии, които тежат все повече на държавния бюджет.

   Частта от вноската на България в бюджета на ЕС, изплатена към края на октомври от централния бюджет, възлиза на 1.39 млрд. лв., което е в изпълнение на действащото към момента законодателство в областта на собствените ресурси на ЕС.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha