Понеделник, 29 Април 2024

Пенчо Милков: Призовавам всички свободомислещи хора да проявят активност на балотажа, защото Русе наистина е кауза

Пенчо Милков: Призовавам всички свободомислещи хора да проявят активност на балотажа, защото Русе наистина е кауза
Публикация   08:41     03 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     1191

Бъдете активни и ни подкрепете отново!

   Приключи първият кръг от местните избори за кмет и общински съветници на Община Русе, в неделя предстои балотаж. Доволен ли сте от резултата?

- Резултатът беше очакван предвид обстоятелството, че се изправих пред двете най-големи партии в България и техните избрани кандидати. Нашите съграждани трябва да излязат в неделя и да гласуват, за да определят окончателно своя кмет.

 Вторият тур ме изправя пред един представител от позната за мен битка- аз срещу ГЕРБ. Много години вече тя се повтаря и в парламента, и в община Русе.

 За да може да продължим битката, започната преди 4 години, когато един млад човек успя да победи модела ГЕРБ, а тази битка е поредна от сагата, трябва в неделя да завършим изборите успешно.

  Очаквах да има втори тур предвид факта, че не съм кандидат на една от двете големи партии и че техните гласоподаватели са подкрепяли техните кандидати.

       -   Доволен ли сте от изборната активност на русенци от изборите на 29 октомври.

- Няма как да съм доволен. Не ме удовлетворяват и обясненията на специалисти, че изборната активност показвала, че хората не виждат необходимост от промяна.

 Хората, които те подкрепят, са призвани да го заявят пред урните. Това дава по-голяма сила, ако бъдеш избран за кмет. Тя носи и по-голяма легитимност на избора пред този фрагментиран Общински съвет.

   Няма ли опасност Вашите симпатизанти и поддържници в малките населени места, където вече е избран кметът, да не отидат в неделя до урните?

   -  Всички хора- и от града, и от селата, независимо дали техният кмет вече е избран или предстои балотаж, трябва да излязат и да упражнят правото си на глас. Приемам гласуването като обществена отговорност.

Техните гласове дават силата на избрания от тях кмет да ходи в София при министрите и да бъде обединителната фигура в един изключително разпокъсан местен парламент.

    Моят апел е всички хора да отделят време в неделя и покажем, че можем да изберем кмет с висока избирателна активност и с широка подкрепа! 

     -  Днес кандидатът на левите в София Ваня Григорова каза, че ще работи комуналните дейности на столицата да станат общински, както е в редица европейски градове. Това Вие до голяма степен вече го направихте в предния мандат. Оценявате ли го сега като правилна стъпка?

    -   Доста градове могат да се учат от Русе в тази посока. Но има градове в България, които са запазили силата на общинските си предприятия. Русе е един от малкото градове, при които предходни ръководители са унищожили тази сила. Аз бях кмет, на когото тези символични ръце - общинските предприятия, бяха обезсилени, премахнати.

  В общинското предприятие се постига прозрачност на разходите. Затова Русе започна да възстановява предприятието "Комунални дейности". Дейността се разшири, закупена бе съвременна техника, назначени са още служители. Това се случи и с "Паркстрой", и с "Общински автотранспорт"...

   Доволен ли сте от резултата и русенци дали го оценяват?

     -   Твърдо заявявам, че съм удовлетворен от постигнатото. Смятам, че русенци вече виждат положителната разлика, ползвайки автобусите на общинската фирма, виждайки ремонтите в парковете и междублоковите пространства, направени от общинското предприятие, както и новите машини, с които почистваме града. Всичко това е видимо за русенци.

       Ще има ли Русе скоро басейн, една все още несбъдната мечта на русенци?

      -  Строителството на новия комплекс в Парка на младежта кипи с пълна сила. Очаквам да бъде завършен възможно най-скоро, защото всички го очакваме. Строи се плувен басейн и в двора на училище "Васил Левски", за завършването на който осигурихме пари от държавата. Оптимист съм за плувните съоръжения в Русе.

   Очертава се бюджетът за 2024 г.  да е доста по-голям от тазгодишния, а и в годините назад. Достатъчен ли е, за да се чувства новият кмет комфортно и да се реализират начертаните политики през първата година на новия мандат?

   -  Следващият бюджет на Община Русе трябва да се приеме в първите месеци на 2024 г. Въпреки, че за 4 години успяхме почти да удвоим бюджета, истината е, че както в държавата, така и в общините, парите и времето никога не стигат за всичко необходимо. Трябва да се приоритизира.

   Конкретно в Русе заварихме доста западнала инфраструктура, която поглъща значителни средства. Става въпрос за междублоковите пространства, общински жилища, общински сгради, в парковете на Русе.

    Дължим преобразяването на средата на русенци. Десетки години такава мащабна програма не е правена. Затова и бюджетът никога не е достатъчен.

 -    Как като нов- стар кмет, ако бъдете избран, ще работите с Общинския съвет, с новия шарен Общински съвет?

   -  В случай, че бъда избран, ще има нови политики, нови предложения за общинския бюджет, но първо трябва да чуя мнението на всеки един общински съветник.

      До каква степен, ако бъдете избран, очаквате да можете да съставите мнозинство, което да Ви подкрепя?

   -    Готов съм да поканя всички политически сили на разговори поотделно, за да се постигне мнозинство по приоритетите. Ще направя и аз необходимите компромиси, за да има Русе стабилно управление.Заобиколен съм от силни личности, вече избрани общински съветници, които си имат програми.

      -   И въпросът, на  който най-много русенци очакват да чуят отговора- ще има ли промени в кметския екип?

   Мога да кажа единствено, че опитът учи. За промени не можем да говорим преди русенци се произнесат тази неделя. Нека се фокусираме върху това на първо място. Призовавам всички свободомислещи хора да проявят активност на балотажа, защото Русе наистина е кауза над политическите разделенения. Очаквам тяхната подкрепа за мен и за кандидатите ни за кметове на кметства.

   Преди 4 години показахме, че в Русе може да се наложи един нов модел на управление, където прозрачността, единението, почтеността и компетентността са водещи. Без деление, без "наши" и "свои", без поръчки за собствени фирми, със силни общински предприятия и тон на уважение и сплотеност, особено в трудните моменти, които идват. 

                     Бъдете активни и ни подкрепете отново!
                                                                                                Купуването и продаването на гласове е престъпление!
Тагове : Пенчо , избори ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha