,,Софарма,, планира придобиване на компании в чужбина и ново увеличение на капитала

,,Софарма,, планира придобиване на компании в чужбина и ново увеличение на капитала
Публикация   08:11     02 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     550

Предстои обсъждане на разпределяне на най-големия дивидент в историята на компанията, каза Огнян Донев

   Българският фармацевтичен производител „Софарма“ ще използва набрания капитал през тази година за придобиване на нови компании и за разширяване на портфолиото, включително чрез закупуване на права за производство на определени продукти за определени пазари. Това съобщи д.и.н. Огнян Донев, председател на Съвета на директорите на „Софарма“, в предаването "Бизнес старт" по Bloomberg TV Bulgaria.

   Вече водим преговори за придобивания - предимно в чужбина, на традиционните наши пазари, уточни Донев.

   Неотдавна „Софарма“ осъществи процедура по увеличение на капитала чрез варанти, при която емисионната стойност на записаните акции беше в общ размер на 156,08 млн. лв. Към тази сума може да се прибави и цената на варантите, които издадохме и които донесоха още 13-14 млн. лв. на компанията, обясни гостът.

„Най-вероятно това ще бъде последвано от ново увеличение на капитала през 2024 г.“, каза председателят на Съвета на директорите на „Софарма“.

   Донев каза, че следващите месеци, които се очаква да бъдат трудни за икономиките в еврозоната и в други водещи страни, ще предоставят много добри възможности за инвестиции (придобиване на компании), но крият и големи рискове. "Цялото изкуство е да претеглиш възможностите и рисковете, които са свързани най-вече с геополитиката и развитието на войната", обясни събеседникът.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha