Четвъртък, 9 Май 2024

Газът поскъпва с 36% от 1 ноември

Газът поскъпва с 36% от 1 ноември
Публикация   07:53     02 Ноемв, 2023 /     akcent.bg   /     581

Доставките от Азербайджан покриват почти 36% от заявеното потребление през ноември

   Цената на природния газ се повишава с 36% от 1 ноември до 82,12 лева за мегаватчас, става ясно от съобщение на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това е цената, по която "Булгаргаз" ще продава суровината на крайните клиенти и топлофикациите, но без разходите за акциз, разпределение и ДДС.

   От КЕВР посочват на базата на внесеното от газовата компания заявление, че през ноември нужните количества газ се осигуряват от четири източника  - тръбен газ от Азербайджан, както и три договора за внос на втечнен газ. Газът от Азербайджан вече покрива около 36% от потреблението на фона на нарасналите нужди от природен газ в есенния сезон. В летните месеци делът му беше по-голям, което благоприятстваше и по-ниска цена на микса.

   По време на открито заседание преди няколко дни от "Булгаргаз" коментираха, че ще има съществено увеличение на цената на природния газ заради няколко фактора. Водещ е ръстът на цената на нидерландската борса TTF, където цената на природния газ в сегмента "Ден напред" вече е около 50 евро за мегаватчас. Средната цена за ноември е 54 евро, допълват от компанията в актуализираната си справка за пазара. Цената на борсата е реферираща за повечето газови договори в Европа.

   Освен това един от доставчиците, предложил много изгодна цена за октомври, сега е съобщил, че ще достави газ на долната граница на договореното, което налага "Булгаргаз" спешно да намери алтернатива, за да покрие заявените нужди, обясниха още от компанията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha