Четвъртък, 9 Май 2024

Лионел Меси получи осма ,,Златна топка"!

Лионел Меси получи осма ,,Златна топка
Публикация   09:07     31 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     610

Меси не забрави Марадона: Където и да си, това е и за теб

   Лео Меси спечели "Златната топка" за 2023 г. Осмата в колекцията му! За последно аржентинецът беше признат за най-добър през 2021 г.

   Меси получи приза на церемония в Париж. Това е втората награда в историята, която се дава конкретно за сезон, а не за календарна година. Предишната отиде при Карим Бензема.

Снимка 639914

Източник: GettyImages

 Спечели Световното първенство и стана най-добрият играч на турнира.

Записа 32+25 победи във всички турнири (включително Интер Маями).

Трофеи с клубовете: Лига 1 + Суперкупата на Франция с ПСЖ.

А също и първата титла в историята на Интер - Купата на лигата.

     В Лига 1 и Купата на лигата Лео се отличи и индивидуално: във Франция той стана най-добър асистент, в САЩ - най-добър голмайстор и играч.

● Меси, на 36 години, е най-възрастният носител на трофей в съвременната футболна история. Напред в това подреждане е само Стенли Матюс, който получава наградата през 1956 г. на 41 години.

● Лео спечели първата си Златна топка през 2009 г. - преди 14 години! Той изигра ключова роля в требъла с Барселона (каталунците спечелиха всичко през тази година) и почти удвои гласовете на Кристиано Роналдо, който току-що се беше преместил в Мадрид.

● Тогава Меси стана първият аржентинец в историята, спечелил Златната топка. И досега си остава единствен - да, взе всичките 8 награди в историята на страната. А в Барса преди него приза взеха петима - Луис Суарес, Йохан Кройф на два пъти, Христо Стоичков, Ривалдо и Роналдиньо.

 Втори за "Златната топка" остана Ерлинг Халанд, а трети Килиан Мбапе. 

Тагове : Меси , топка ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha