ВАС върна машините на балотажа за местните избори

ВАС върна машините на балотажа за местните избори
Публикация   06:16     31 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     407

Върховният административен съд разгледа делото срещу отмяната на машинния вот, наложена от ЦИК, и реши, че на балотажа машини ще могат да се използват.

   Решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване е незаконосъобразно, гласи позицията на магистратите от Върховния административен съд, които се произнесоха в полза на вота с машини за втория тур на местните избори в България.

   ВАС разгледа постъпилите жалби срещу решението на ЦИК за отмяна на машинното гласуване, до което се стигна, след като доклад на ДАНС разкри, че заместник-министърът на електронното управление Михаил Стойнов е свалил кодовете на машините и ги е записал на телефона си и на флашка.

    Постъпилите жалби срещу решението бяха 12- от ПП-ДБот политическа партия "Единение", от кандидата за кмет и кандидат за общински съветник на Община Шумен Неделчо Неделчев, от кандидата за общински съветник за Столична община Петър Славов и от шест физически лица в качеството им на избиратели.  

   "Това, което ме притесни най-много, е, че основните мотиви за издадения акт /ЦИК/ бяха изцяло политически и се позоваваха на разговори, документи и твърдения на органи, които не са компетентни", заяви народната представителка от ПП-ДБ Надежда Йорданова, която дойде за заседанието на ВАС.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още