Понеделник, 16 Септември 2024

Ръстът на доходите подкрепя търсенето на жилища

Ръстът на доходите подкрепя търсенето на жилища
Публикация   08 Септ, 2024   /     akcent.bg   /     886

Потребителите нямат притеснения около пазара на труда, доходите им растат и предприемат покупки, а предприемачите виждат това и вдигат цените, за да могат да увеличат печалбите си

   Пазарните участници често прогнозират спад в цените на жилищата, тъй като очакванията са, че все по-малко хора ще могат да си позволят имот, но ръстът на доходите подкрепя търсенето. Потребителите нямат притеснения около пазара на труда, доходите им растат и предприемат покупки, а предприемачите виждат това и вдигат цените, за да могат да увеличат печалбите си. В един момент разликата между цените на имотите и покупателната способност на хората може да е голяма, което би довело до забавяне в сектора. Тази прогноза направи Тихомир Тошев, изпълнителен директор на "Кредит център".

   Според консултанта очакванията са, че няма да видим подобни събития през тази или следващата година, тъй като все още има голям интерес към този актив. „Данните на БНБ за месец юли показват пореден ръст на жилищното кредитиране, като лятото се оказа горещо за ипотечните кредити. Голямото търсене е задвижвано от различни двигатели, но ниските лихви карат потребителите да са по-смели в покупките си. Сред сделките се увеличава броят на тези, сключени със средства от кредит, тъй като цените на имотите се увеличават и хората не разполагат с толкова спестени средства“, обясни Тошев.

   Той предположи, че очакваното присъединяване на България в еврозоната може да има ефект върху цените на имотите. „Има примери от държави, които след присъединяването си са отчели ръст на цените в рамките на 10-15%. Но в други страни се вижда ръст преди приемането на еврото, а след това спад“, коментира експертът и добави, че с оглед на сегашната ситуация на пазара у нас, след приема на еврото няма да има сериозно увеличение или понижение в цените на имотите.

   Тихомир Тошев допусна, че „ако пазарът се пренавие преди влизането в еврозоната и генерира по-висок ръст, отколкото е готов да поеме“, е възможно и при нас да има отдръпване назад.

   Той е на мнение, че при това предлагане и търсене няма да има нито спад, нито сериозен ръст на цените на жилищата след влизане в еврозоната.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha