Вторник, 14 Май 2024

Красимир Манов: Напълно възможно е горивата да са по-евтини със 73 ст.

Красимир Манов: Напълно възможно е горивата да са по-евтини със 73 ст.
Публикация   16:01     28 Окт, 2023 /     akcent.bg   /     703

   Напълно е възможно цената на горивата да е по-ниска с 73 стотинки, даже и с лев. Не е направено това, защото някои хора защитават интересите на „Лукойл“. Това нещо трябва да се случи и то веднага.

   Това каза в студиото на Euronews Bulgaria енергийният експерт Красимир Манов.

   Никой не е казал, че ще закрие рафинерията. Хората в „Лукойл“ са накарани от работодателя си да протестират. Трябва да се вкара особен управител в „Лукойл“. Национализация на рафинерия трябва да се направи. „Лукойл“ е последната руска собственост на територията на Европейския съюз.

   Геополитиката дава отражение на цените на горивата. Ние затова извоювахме тази дерогация. Ако те не спазват тези неща по дерогацията и ни продават горива на цени на „Брент“, то ние трябва да започнем да получаваме тези 73 стотинки.

   Според мен абсолютно правилно е решението да се построи 7-ми блок на АЕЦ "Козлодуй". Трябва да се гарантира националната сигурност на страната. За 10 г. дай Боже да нарпавим единия, за 12 г. другия. Това са две базови мощности, които ще гарантират добри цени на електроенергията. И този проект ще гарантира енергийната сигурност на България.

   Не смятам, че ще продадем реакторите за АЕЦ "Белене" на украинците.

   За тази зима не мисля, че ще има колизии с цените на тока. Няма да има промяна. Ще видим догодина какво ще стане, ако се изкарат битовите потребители на свободния пазар, което ще оскъпи цените поне два пъти.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha